Το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων έξι Μνημονιακών ετών θα ζήσουν φέτος οι φορολογούμενοι καθώς, εκτός από τις άμεσες μειώσεις των εισοδημάτων και συντάξεών τους που θα δουν από τον επόμενο μήνα λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το γιγάντιο «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι τελευταίες άλλωστε πινελιές στο πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθούν οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η νομοθέτηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διάρθρωσης, η νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και το νέο, ενισχυμένο ταμείο αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από το «πράσινο» φως που άναψε στο πρόσφατο Euro Working Group, μπαίνουν τις επόμενες ώρες.
Το «τρομο-νομοσχέδιο» θα πρέπει εξάλλου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, αφού στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 21 Μαΐου, το αργότερο στις 22 τρέχοντος, ώστε να μην προκύψει εμπλοκή στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου η κυβέρνηση αναμένει να «πανηγυρίσει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έχοντας αποσπάσει για τη ρύθμιση του χρέους μόνο… «αέρα».
Στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν επίσης παρεμβάσεις που θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων ενστόλων και άλλων, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, στο χωροταξικό, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, καθώς και οι νέες αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων σε θέματα διαφθοράς και δικαιοσύνης.
Το «βαρύ» πακέτο μέτρων όμως που θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ειδικά τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, αφορά τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Το κλίμα τους επόμενους μήνες θα είναι «εκρηκτικό» στην αγορά, αφού η κατανάλωση θα βρεθεί σε «ελεύθερη πτώση» και οι τζίροι των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, θα «βουλιάξουν» γεγονός που καθιστά ορατό τον «εφιάλτη» της μη επίτευξης των στόχων όσον αφορά τις εισπράξεις του δημοσίου, αλλά και της εκτίναξης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο.
τα μέτρα του πολυνομοσχέδιο
Πωλούνται όλα τα δάνεια σε funds
Με βάση τις διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, μετά τις 15 Ιουνίου, θα ανοίξει ο δρόμος για την πώληση όλων των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, σε funds αρκεί να μην ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη σε υποθήκη ή προσημείωση και η αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.
Ακόμη όμως και η εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των συγκεκριμένων δανείων έχει συμφωνηθεί να ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Όσον αφορά δε την πώληση των λοιπών κατηγοριών δανείων, όπως καταναλωτικά, επαγγελματικά, μικρομεσαίων καθώς και δάνεια με προσημείωση ακόμα και πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας άνω των 140.000 ευρώ, θα απελευθερωθεί αμέσως μόλις θεσπιστούν οι αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Εξετάζεται μάλιστα να επιτραπεί στο μέλλον η πώληση όλων των δανείων και σε νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ και σε τρίτες εκτός ΕΕ χώρες, και όχι μόνο σε εταιρείες funds που έχουν έδρα την Ελλάδα, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη ώστε να εξασφαλιστεί ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα οι διαγραφές χρεών που θα προκύψουν από τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων να μη θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα.
Νέο Ταμείο στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ
Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας θα περιορίσει σε βάθος χρόνου το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ καθώς, με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, στην παρούσα φάση έχει αποφασιστεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα τρέξει όλα τα projects και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Το γεγονός αυτό φυσικά σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει σε βάθος 12μηνου να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση των ποσοστών του δημοσίου σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ (17%), η ΔΕΠΑ (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%).
Ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας θα παραμένει υπό την ευθύνη της κυβέρνησης, όμως αναμένονται οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο σχετικά με τις αρμοδιότητες που θα έχει το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ελέγχεται από τους δανειστές.
Η νέα… έμμεση φοροεπιθέση
«Καύσωνας» 1,8 δισ. ευρώ θα «κάψει» τις τσέπες των φορολογουμένων από τον Ιούνιο, οπότε και θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
Οι ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα πέσουν «βροχή» στην αγορά, καθώς το νέο «πακέτο», όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, περιλαμβάνει:
- αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου, με στόχο την είσπραξη 450 – 500 εκατ. ευρώ
- αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού από την 1η Ιουνίου, από την οποία υπολογίζονται έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η τιμή στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού θα αυξηθεί από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα έρχονται αυξήσεις από 0,50 έως και 1 ευρώ.
-αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, κηροζίνη και φυσικό αέριο, από την 1η Ιουνίου, που αναμένεται να αποδώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του φόρου στη βενζίνη θα κινηθεί στα 8 - 10 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι αισθητά μικρότερη και θα κυμανθεί στα 3 – 4 λεπτά με τη μέση λιανική τιμή να διαμορφώνεται στα 1,08 – 1,10 ευρώ.
- εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους, από την 1η Ιουνίου.
- αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.
- επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου.
- επιβολή ειδικού φόρου 1 - 2 ευρώ το κιλό στις εισαγωγές καφέ
- επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από την 1η Ιανουαρίου 2017.
- επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά, από το 2018.