Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Αντιρρήσεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού εξέφρασαν χθες οι πιστωτές της χώρας στη συνάντηση που είχαν με τα κόμματα (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ), ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες τους για τις δικαστικές αποφάσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά κυρίως για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και το κόστος που μπορούν να δημιουργήσουν στον προϋπολογισμό.
Τα τελευταία τρία σημαντικά θέματα θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ. Επί της ουσίας οι δανειστές φοβούνται ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 3,5% του ΑΕΠ.
Βέβαια, όπως όλα δείχνουν στην παρούσα φάση είναι πολύ πιθανόν να μην πιέσουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρουν δεν θέλουν να δημιουργήσουν δημοσιονομικές επιπλοκές για την παρούσα και την επόμενη κυβέρνηση, ενώ σε ότι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα θα τηρήσουν επίσης χλιαρή στάση σε μία προσπάθεια να τονωθούν οι σχέσεις της χώρας μας με τις αγορές και να «πέσουν» οι σημερινές αποδόσεις.
Σε κάθε περίπτωση τα ανοιχτά θέματα είναι πάρα πολλά οι ενστάσεις ακόμα περισσότερες ωστόσο, ελέω των ελληνικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών η Κομισιόν θα συνεχίσει να είναι φιλική, ή να κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση επιτρέποντας της να «ξηλώσει του πουλόβερ» παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και για τα χρηματοπιστωτικά θέματα (νόμος Κατσέλη, κόκκινα) η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο και είναι άγνωστο εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα το πράξει. Όπως επίσης και με τα 16 προαπαιτούμενα που κανένα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί
Αν και οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών, από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν αλλά και του Eurogroup έδειχναν ότι θα ήταν μία δύσκολη αξιολόγηση, προφανώς οι εντολές που έχουν είναι μέχρι τις εκλογές τα πράγματα να κυλήσουν αναίμακτα. Ακόμα και για την κατάργηση του υποκατώτατου ενδεχομένως να μην δημιουργήσουν πρόβλημα καταγράφοντας πάντως τις ενστάσεις τους.
Οι συναντήσεις με τους δανειστές έχουν οριστεί για τις 5 σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, και μία ώρα μετά στις 6 η συζήτηση θα μπει κατευθείαν στο μείζον θέμα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης: το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τo σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Schemes) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή τους στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία» που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α' κατοικίας που σήμερα φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.