Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στο momentum που λόγω κρίσης έχουν αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα πάσης φύσεως και εν προκειμένω οι μπύρες αναφέρθηκε σε χθεσινή εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Αθ. Συριανός, τονίζοντας ότι δε θα αργήσει η ώρα που οι ελληνικές μπύρες θα κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά έναντι των ξένων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η κρίση άλλαξε καταλυτικά τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Πριν την κρίση, δε θα μπορούσε μια ελληνική ζυθοποιία να μπει σφήνα στις μεγάλες ξένες φίρμες. Όμως, την τελευταία 7ετία, έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας μπύρας Fine Lager, ο κ. Συριανός επισήμανε ότι η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης «τρέχει» με ρυθμούς 35% το 2017, εκτιμώντας ότι φέτος οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για επιδόσεις εξαιρετικές σε τέτοιους καιρούς και εν μέσω κρίσης, που δείχνουν αν μη τι άλλο το ιδιαίτερο momentum που υπάρχει στο χώρο, αλλά κυρίως την ποιότητα της εταιρείας.
Οι πωλήσεις το 2016 ήταν στα 28 εκατ. ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ισχυρή βελτίωση παρουσίασαν και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, που από 950.000 ευρώ που ήταν το 2015, πλησίασαν τα 2,5 εκατ. το περασμένο έτος.
Θυμίζουμε ότι το 2016 η ΕΖΑ πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 50%, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στα 300.000 εκατόλιτρα – σπάζοντας με αυτό τον τρόπο το χαρακτηρισμό… μικροζυθοποιία, μιας και το όριο αυτής της κατηγορίας είναι 200.000 εκατόλιτρα το έτος.
Ο κ. Συριανός επανέλαβε την πάγια θέση του ότι παρά την κρίση και τον ισχυρό ανταγωνισμό, υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης για τα πρωτοποριακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «θα αναμετρηθούμε με πολύ μεγαλύτερους παίκτες, ωστόσο με τίμια μέσα μπορούμε να πετύχουμε».
Η ΕΖΑ έχει πλασαριστεί πλέον στην πρώτη θέση των εταιρειών μπύρας ελληνικής ιδιοκτησίας και στην τρίτη θέση συνολικά, μετά τις Amstel και Αλφα.
Παράλληλα, όπως επισήμανε χθες ο επικεφαλής της ΕΖΑ, η Pils Hellas έχει ανέβει ήδη στην τέταρτη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κατακτώντας την προτίμηση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών.
Στόχος για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης είναι να αποσπάσει μερίδιο 10% στο τέλος του 2017% στην εγχώρια αγορά μπύρας, από 8% που είναι σήμερα.
Γι' αυτό το λόγο εφαρμόζει επιθετική εμπορική πολιτική, ώστε να καρπωθεί τη συγκυρία και το momentum και να καθιερωθεί περαιτέρω στη συνείδηση των καταναλωτών.
Τεράστιες οι δυνατότητες στις εξαγωγές
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ο κ. Συριανός επισήμανε ότι η ΕΖΑ, χωρίς να παραμελήσει επ' ουδενί την «ελληνική» παρουσία της, ανοίγεται και σε ξένες αγορές, με ατού την κυκλοφορία των νέων, καινοτόμων προϊόντων όπως μπύρα χωρίς αλκοόλ, αναψυκτικά ειδικά για κάποιες αγορές κ.ο.κ.
Ήδη, έχει δημιουργηθεί ειδικό προϊόν από βύνη με 0% αλκοόλ, το οποίο απευθύνεται στους Άραβες όλου του κόσμου και παράλληλα προετοιμάζεται ακόμη ένα, με παρόμοια φιλοσοφία. «Έχουμε φτιάξει ειδική ομάδα για τις εξαγωγές. Τα περιθώρια είναι τεράστια, αν πετύχεις μπορεί να αλλάξεις επίπεδο» τονίζει ο κ. Συριανός θυμίζοντας ότι η πόλη του Καΐρου έχει 25 εκατ. κατοίκους, οπότε ένα ελάχιστο μερίδιο σ' αυτή την αγορά, μπορεί να είναι εκατ. πωλήσεις.
Πλέον, όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση μέσω εξαγωγών. Ήδη η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως Ισραήλ, Αλβανία, Μάλτα, Κύπρο και Αυστραλία, και, όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, «χτίζοντας κουλτούρα και καλή σχέση με τις εκάστοτε αγορές, μέσω της μπύρας, μπορούμε μετά να επεκτείνουμε τις συνεργασίες και σε άλλα προϊόντα».
Η νέα μπύρα της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης
Η νέα μπύρα που προ δύο περίπου μηνών λάνσαρε στην έκθεση HORECA η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης παρουσιάστηκε επίσημα χθες. Πρόκειται για τη νέα ξανθιά ΕΖΑ ζ Fine Lager, μια… ευκολόπιοτη μπύρα, που στοχεύει στα πλατιά κοινά και να εδραιωθεί στην κατηγορία της.
Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης βρίσκεται σε γοργή αναπτυξιακή τροχιά όλα τα τελευταία χρόνια, έχοντας λανσάρει με επιτυχία πολλά σήματα, μπαίνοντας «σφήνα» στα μεγάλα ονόματα του χώρου.
Ελληνική εταιρεία με γερμανικό… DNA
Η ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης δημιουργήθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπύρας (Lowenbrau) και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Παράλληλα η εταιρεία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.
Το 1998, η οικογένεια Συριανού εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out, ενώ το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings (συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου) να μπαίνει στην εταιρεία σαν στρατηγικός επενδυτής.
Το 66,1% περίπου της εταιρείας ελέγχει ο κ. Αθανάσιος Συριανός και το υπόλοιπο 33,9% η DAMMA Holdings. Η εταιρεία διαθέτει σύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο στο κέντρο της Ελλάδας, στην Αταλάντη Φθιώτιδας, με δυνατότητα παραγωγής που ξεπερνά τα 7.500.000 λίτρα ανά έτος.
Οι μπύρες που παράγει
Ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγει η EZA Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία είναι η PILS HELLAS από το 1996, ενώ από το 2009 παράγει τη BERLIN, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ελληνικής μπίρας, με τη διαδικασία ωρίμανσης να εξελίσσεται πλέον σε τουλάχιστον 21 ημέρες. Σ' αυτό το διάστημα, η ΕΖΑ γίνεται πρωτοπόρος στη βαρελίσια μπίρα, επενδύοντας στον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας draughtbeer.
Επίσης παράγει τη BLUE island, την ζ εζα, την GULDEN DRAAK, και τις OdysseyRedκαι OdysseyWhite, Odyssey Red και OdysseyWhite. Επιπλέον, η εταιρεία εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα, όπως Krombacher, Arcobrau και Gulden Draak.