Αθήνα καλεί... εκατομμυριούχους για «non-dom» επενδύσεις

Αθήνα καλεί... εκατομμυριούχους για «non-dom» επενδύσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στις αρχές Μαρτίου ενεργοποιούνται οι διατάξεις με τις οποίες παρέχονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας προκειμένου αυτά να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί ξένοι πολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το νέο καθεστώς που υιοθέτησε πρόσφατα η χώρα και το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημα τους το οποίο θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ  το οποίο θα προσαυξάνεται κατά  20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του. Ωστόσο, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα θα πρέπει εντός τριετίας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ. 

Από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι το  Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία.  Μάλιστα, αισιοδοξούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, καθώς εκτιμούν ότι οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, σε ακίνητα, τουρισμό και μεταποίηση μπορούν να φέρουν αποδόσεις από 5-10% ετησίως, αποδόσεις που στην παρούσα στιγμή είναι δύσκολο να επιτευχθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης 

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων η οποία καθορίζει τις επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, το χρόνο διατηρήσεώς τους στην Ελλάδα, αλλά και λεπτομέρειες που σχετίζονται με την απόδειξη από πλευρά του επενδυτή της επένδυσης, καθώς και οι φορείς που θα παρακολουθούν τη διατήρησης της επένδυσης.

Δεν αποκλείεται πάντως να προστεθούν και επιπλέον στοιχεία στην απόφαση ή διαφορετικά να δοθούν περισσότερα κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εξετάζει (χωρίς να έχει αποφασισθεί) το ενδεχόμενο να μειώνεται ο φόρος των 100.000 ευρώ για όσους επένδυαν περισσότερα από 500.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η επένδυση φθάσει στο 1,5 εκατομμύρια ο φόρος να περιορίζεται στα 50.000 ευρώ, ή για επενδύσεις ύψους 3.000.000 και άνω ο φόρος να περιορίζεται στις 25.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με το νόμο για να έχουν όλες τις εκπτώσεις όσοι αποφασίσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις

- Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα  και 

- να αποδεικνύουν ότι επενδύουν οι ίδιοι  ή συγγενικά τους πρόσωπα.

- Τα φυσικά πρόσωπα που θα επενδύσουν στην Ελλάδα θα φορολογούνται για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα μα βάση τις γενικές διατάξεις δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. 

-  Ο φόρος  θα καταβάλλεται σε μία δόση και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα.