Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη μετάβαση της τράπεζας σε μία νέα εποχή, μακριά από τα προβλήματα του παρελθόντος που την έφεραν ένα βήμα πριν την κατάρρευση, προτίθεται να υλοποιήσει η διοίκηση της Attica Bank. Τελικός... προορισμός του σχεδίου είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 30% της τράπεζας.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η Attica Bank όχι μόνο θα ανακάμψει, αλλά μέσα στο 2018 θα αλλάξει σελίδα, περνώντας σε χέρια… ιδιωτών. Η αρχή γίνεται με το πολυσύνθετο deal της μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων ύψους 1,33 δισ. ευρώ στην Aldridge. Πρόκειται για την πρώτη μεταβίβαση δανείων τέτοιας έκτασης στην Ελλάδα και την πρώτη μεμονωμένη συναλλαγή που μειώνει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ελληνικής τράπεζας.
Το χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάζεται στην εξειδικευμένη εταιρεία αποτελείται σε ποσοστό 92% από καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια και σε ποσοστό 8% από επίσης καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια τα οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, δεν αφορούν πρώτη κατοικία.
Η είσοδος στρατηγικού εκτιμάται ότι θα κλείσει οριστικά έναν κύκλο αβεβαιότητας αναφορικά με το μέλλον της τράπεζας, που άνοιξε με τα κεφαλαιακά προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω των πρακτικών δανειοδότησης των τελευταίων ετών. Η τράπεζα, μάλιστα, έφτασε μία ανάσα από την είσοδο επιτρόπου μετά το πόρισμα του SSM και πριν την εκλογή της νέας διοίκησης.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank θα πρέπει έως το τέλος του έτους να επιστρέψει, ήτοι να αποπληρώσει, τις προνομιούχες μετοχές ύψους 100 εκατ. ευρώ που αποτελούν μέρος της κρατικής ενίσχυσης μέσω του «νόμου Αλογοσκούφη». Η αποπληρωμή τους μπορεί να γίνει είτε με μετατροπή τους σε κοινές, κάτι που δεν βρίσκεται στο τραπέζι, είτε με κεφάλαιο Tier 2, που και πάλι δεν είναι επιθυμητό αφού μειώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Μία άλλη λύση είναι να διαθέσει το απαιτούμενο ποσό ο βασικός μέτοχος, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, κάτι που σήμερα μοιάζει αδύνατο. Τέλος, η έκδοση ομολόγου για το συγκεκριμένο σκοπό κρίνεται από τη διοίκηση ασύμφορη λόγω του επιτοκίου που υπολογίζεται στο 6%.
Έτσι, προκρίνεται η λύση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη μετάβαση της τράπεζας σε ένα διαφορετικό μοντέλο, πιο σύγχρονο, ψηφιοποιημένο και εξειδικευμένο στις μικρομεσαίες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Attica Bank είναι παράλληλα να σταματήσει να θεωρείται «κρατική» τράπεζα.
Για να φτάσουμε, ωστόσο, σε αυτό το σημείο θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το προσεχές διάστημα. Το εν λόγω σχέδιο θα εφαρμοζόταν κανονικά από τις αρχές του έτους, συνεπώς η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε πηγαίνει λίγο πίσω τους στόχους. Ένας από αυτούς είναι η εκμηδένιση των ζημιών στη χρήση του 2017, έτσι ώστε το 2018 να είναι το πρώτο έτος κερδοφορίας, γεγονός που θα προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η διοίκηση Πανταλάκη έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικό μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης, με την εφαρμογή της εθελουσίας εξόδου, μέσω της οποίας αποχώρησαν 105 άτομα, τη μείωση των καταστημάτων κατά 4 (μένει ακόμη ένα), τη μείωση των συμμετοχών σε «non-core» εταιρείες και την εφαρμογή νέας σύμβασης εργασίας που περιορίζει το κόστος. Εκτιμάται ότι η προσαρμογή στις υποδείξεις του SSM βρίσκεται στο 70% και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Η τράπεζα επίσης ελπίζει ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ELA και θα επωφεληθεί της πιο φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Το πολυσύνθετο deal που «εξαφανίζει» 1,3 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια
Χθες, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας έδωσε το πράσινο φως στο σύνθετο deal με την Aldridge για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων 1,33 δισ. ευρώ και την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου των stress tests.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica Bank, η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων η τράπεζα περιορίζει τα NPEs από 61,8% στο 39,5% που είναι χαμηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μειώνονται μετά τη συναλλαγή στο 33%, από 50% προηγουμένως.
Στην ουσία η τράπεζα τιτλοποιεί δάνεια 1,33 δισ. ευρώ για τα οποία έχει λάβει προβλέψεις και προσδοκά να εισπράξει έως 525,2 εκατ. ευρώ, μέσω της διαχείρισης από μία εξειδικευμένη εταιρεία. Η Aldridge από την πλευρά της έχει περάσει από έλεγχο το σύνολο του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει και θεωρεί ότι τα 70 εκατ. ευρώ θα τα βγάλει από τις προμήθειες διαχείρισης, ενώ προσβλέπει και σε μεγαλύτερο κέρδος στην περίπτωση που ξεπεράσει τα 525,2 εκατ. ευρώ.
Ο «μηχανισμός» θα λειτουργεί ως εξής: Η εταιρεία Θεά Άρτεμις, στην οποία συμμετέχει με 80%η Aldridge και 20% η Attica Bank θα διαχειρίζεται τα δάνεια. Από τα χρήματα που θα καταφέρνει να εισπράξει (μιλάμε για καταγγελμένα δάνεια, άρα η μεγαλύτερη προσπάθεια θα δοθεί στη ρευστοποίηση) θα αφαιρούνται τα διαχειριστικά έξοδα και οι προμήθειες και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν σε μία εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV). Το SPV στη συνέχεια θα επιστρέφει στην Attica Bank τις εισπράξεις, έως του ποσού των 525,2 εκατ. ευρώ. Αν από το χαρτοφυλάκιο των 1,33 δισ. ευρώ οι εισπράξεις μείον τις προμήθειες και τα διαχειριστικά έξοδα ξεπεράσουν τα 525 εκατ. ευρώ, κάτι που θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο, τότε το επιπλέον ποσό θα πάει στην Aldridge.