Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εκ νέου την απειλή πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η αξιολόγηση του προγράμματος παραταθεί ώς τον Ιούνιο ή Ιούλιο, προειδοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παραθέτουν «ως ένα ακόμη εμπόδιο» το ΔΝΤ, την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Ταμείου οξύνεται.
«Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβεί σε περικοπές στις συντάξεις, σε αναδιάρθρωση της φορολογίας, αλλά και σε τακτοποίηση του δημοσιονομικό χάσματος, σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια και τις πιθανές εξαγορές τους από funds του εξωτερικού και επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις» τονίζουν οι αξιωματούχοι.
Το Ταμείο, από την πλευρά του, του διαφωνεί με την Ευρωζώνη στον βαθμό της αναγκαίας περικοπής του προϋπολογισμού. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναζητούν τρόπους να πιέσουν την καγκελάριο Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες διαρροές των συνομιλιών στο WikiLeaks.
«Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, ήταν σχεδόν υποχρεωμένη τον περασμένο Ιούλιο σε μια έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που οι πολιτική της ηγεσία δεν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο», σχολιάζει το Bloomberg.
Την ώρα που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, από όλες τις πλευρές έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτές οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει συμμάχους και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ: skai.gr