Δύο μεγάλες αλλαγές προωθούνται από τον Ιούλιο όσον αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη αφορά στην διαφάνεια των χρεώσεων ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι είναι αυτό που τον χρεώνουν χωρίς να χρειάζεται να λύσει πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις και η δεύτερη αφορά στο μείζον δηλαδή στο ύψος των χρεώσεων. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας θα διαπιστώσουν από τις επόμενες εβδομάδες τις εξής αλλαγές:
1. Πρώτον θα πάψει να αποτυπώνεται στον λογαριασμό του ρεύματος η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν και οι επιβαρύνσεις. Απλώς το κυμαινόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας -το οποίο θα μεταβάλλεται κάθε μήνα ανάλογα με τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας- θα ενσωματώνει πλέον και το έσοδο της εταιρείας και την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Μάλιστα, το νέο σύστημα θα ξεκινήσει με τις τιμές στα ύψη καθώς η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει εκτιναχθεί στα 327 ευρώ με τον μέσο όρο του Ιουνίου να κλείνει πάνω από τα 230 ευρώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Άρα, τέλος οι ονομαστικές τιμές των 5-6 λεπτών ανά μεγαβατώρα που καταλήγουν μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να φτάνουν στα 25 και 27 λεπτά. Οι χρεώσεις στο εξής θα πρέπει να είναι πιο «καθαρές» για τον καταναλωτή.
2. Το πολύ υψηλό ποσό που θα βλέπει ο καταναλωτής στον λογαριασμό του θα έρχεται να το αντισταθμίζει και να το μετριάζει το σύστημα κρατικών επιδοτήσεων που αλλάζει ριζικά από τον Ιούλιο. Είναι ο περίφημος «μόνιμος μηχανισμός στήριξης» ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον έναν χρόνο εφόσον φυσικά οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Από το πολύ υψηλό ποσό που θα εμφανίζει ως χρέωση η κάθε εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας (και φυσικά θα είναι διαφορετική από εταιρεία σε εταιρεία καθώς ο μηχανισμός δεν θα επιδρά στον ανταγωνισμό της αγοράς- ένα μεγάλο μέρος θα το αναπληρώνει ο μόνιμος μηχανισμός.
Ο στόχος είναι η μέση τιμή της κιλοβατώρας να παραμείνει στα 15-16 λεπτά ή στα 11-12 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Οι επιδοτήσεις θα υπολογίζονται με σημείο αναφοράς τη μέση χρέωση της αγοράς πριν από την κρίση που ήταν τα 11 λεπτά.
Έτσι, αν η ρήτρα αναπροσαρμογής -που θα πάψει να λέγεται έτσι- προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση 23 λεπτών (σ.σ αυτό συμβαίνει με βάση τη μέση τιμή του Ιουνίου) το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με τα 4-5 λεπτά από τα 23 και ο μηχανισμός θα πληρώνει τα υπόλοιπα 18-19 λεπτά. Άρα στις 300 κιλοβατώρες, το νοικοκυριό θα εισπράττει επιδότηση ακόμη και 54 ευρώ τον μήνα.
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι τώρα είναι ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια και δεν θα εξαρτάται από τον όγκο της κατανάλωσης όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Άρα, τα 18-19 λεπτά θα δίδονται και στις μεγάλες καταναλώσεις. Επίσης, δεν θα υπάρχει διαχωρισμός των κατοικιών σε κύριες και δευτερεύουσες. Όλοι θα δικαιούνται την ίδια επιδότηση ανά κατηγορία: νοικοκυριά, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης θα δίδονται στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, θα ακολουθούν οι αγρότες, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς επιδοτήσεων, κερδισμένοι θα βγουν αυτοί που έχουν πάνω από 300 κιλοβατώρες κατανάλωση τον μήνα αλλά και οι έχοντες δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες.