Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τις ανησυχίες για την εμφάνιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, εκτιμά σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs και γι’ αυτό το λόγο προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. Πλέον, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 8,9% τον Ιούλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει έως το 3,3% τον Ιούνιο. Για το σύνολο του 2022, η Goldman κάνει λόγο για πληθωρισμό 7,8% στην Ευρώπη και δομικό πληθωρισμό 2,9%, πριν το φαινόμενο εξασθενήσει το 2023.
Οι αναταράξεις τόσο στην πλευρά της ζήτησης όσο και στην πλευρά της προσφοράς περιορίζουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ, όμως μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην παραγωγή, σημειώνει ο οίκος και εκτιμά ότι τα προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου θα περιορίσουν την οικονομική παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια κατά 0,7% στο βασικό σενάριο και κατά 2,25% στο δυσμενές σενάριο.
Όσο για τον πληθωρισμό, η Goldman «βλέπει» τρία βασικά κανάλια του πως οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να γίνουν μόνιμες στο μέλλον. Πρώτον, εκτιμά ότι η περαιτέρω πρόοδος στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσουν σε άνοδο τους μισθούς στην Ευρωζώνη και βλέπει κίνδυνος αυξημένης μετάδοσης στις τιμές. Δεύτερον, τα σινιάλα από τις υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες είναι για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις τα επόμενα 2-3 χρόνια. Τρίτον, αναμένει μεγαλύτερη μετάδοση από τον γενικό στον δομικό πληθωρισμό τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων ενισχύουν τις πιέσεις στις τιμές του δομικού πληθωρισμού.
Η Goldman τονίζει ότι από την έναρξη του πολέμου έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των προβλέψεων για τον γενικό και τον δομικό πληθωρισμό κατά 2,8 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Σήμερα, εκτιμά ότι ο γενικός πληθωρισμός για το σύνολο του 2022 θα κλείσει στο 7,8% αλλά θα υποχωρήσει γύρω στο 2% τον επόμενο χρόνο, δεδομένης της σταδιακής ανάκαμψης των μισθών.
Στο βασικό σενάριο της Goldman, η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης καθώς η επιδείνωση της εμπιστοσύνης προσθέτει και προβλήματα ζήτησης στη διατάραξη της ανάπτυξης. Δεδομένου τούτου, η δημοσιονομική στήριξη που θα δοθεί για να ενισχυθεί η ζήτηση και ο υψηλότερος πληθωρισμός, θα επαναφέρουν σύντομα τις πιέσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, αν συνεχιστούν τα προβλήματα στην πλευρά της προσφοράς, η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια.