Περιθώριο για αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών και για περισσότερες δόσεις προς την εφορία άνοιξε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και μετά θα δοθεί λύση και για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, η υφυπουργός προανήγγειλε πως το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό και όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια και με βάση μελέτες βιωσιμότητος που θα πρέπει να καταθέσουν οι οφειλέτες.
Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που επικαλέστηκε, τα τελευταία τρία χρόνια δηλαδή από το 2015 και μετά, έχουν προστεθεί 24,6 δισ. ευρώ χρέη.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Παπανάτσιου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 11,7 δισ. ευρώ το 2014, 11,1 δισ. ευρώ το 2015, κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2016 και κατά 6 δισ. ευρώ το 2017.
Σύμφωνα με την ίδια, τα 100 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των οφειλών που υπάρχουν από τα βάθη του χρόνου, μεταφέρονται από έτος σε έτος ακόμη και στις περιπτώσεις που θεωρείται απίθανο να εξοφληθούν και δημιουργούν μια πλασματική εικόνα της κατάστασης.
Επιπλέον, το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν μικρά ή πολύ μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, το 80% των οφειλετών χρωστούν μόλις το 1,0% του συνόλου των οφειλών. Από αυτά τα 3,3 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας.
«Πρόκειται για ποσά που είναι διαχειρίσιμα» τόνισε η κυρία Παπανάτσιου «τόσο από την πλευρά του πολίτη όσο και από την πλευρά του Δημοσίου» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις χρεών, πέραν από τις κατασχέσεις που ήδη γίνονται.
Από την άλλη πλευρά, όπως συνέχισε, 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 90% του συνόλου. Σε αυτά, βέβαια, περιλαμβάνονται και οφειλές που είναι πρακτικά ανείσπρακτες. Με πολύ αυστηρά κριτήρια, η φορολογική αρχή ήδη έχει χαρακτηρίσει οριστικά ως ανεπίδεκτα είσπραξης τα 13,5 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ.
Τέλος, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τη διαδικασία και τους όρους για τις οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ. Για την κατηγορία 50.000-250.000 ευρώ η υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και κάποια συμπληρωματικά κριτήρια συγκριτικά με αυτά της κατηγορίας έως 50.000 ευρώ, επισήμανε, ενώ για την κατηγορία άνω των 250.000 ευρώ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται από τον οφειλέτη μια αξιολόγηση βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.