Oικονομολόγοι και αναλυτές τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Financial Times εκτιμούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 800 δισ. ευρώ θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ανάκαμψη στην Ευρώπη.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το Ταμείο της ΕΕ θα ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης κατά 3,5% σε ετήσια βάση εκτιμώντας παράλληλα ότι το μπλοκ θα «επιστρέψει στην προ-πανδημική φάση ανάπτυξης».
Όσον αφορά το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο έλαβε εξαιρετικά θετικές κριτικές στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του, προβλέπεται ανάκαμψη της τάξεως του 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Ωστόσο, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δει αύξηση ύψους 12%, ενώ η S&P είπε ότι θα φτάσει στο 18%, στη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Νέλ της Morgan Stanley, ο βασικός προβληματισμός σε σχέση με το πρόγραμμα είναι το πώς και πόσο αποτελεσματικά θα δαπανηθούν τα κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα έξι έτη έως το 2020 (2014 – 2020), κατά μέσο όρο οι Ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν μόνο το ήμισυ των χρημάτων που δόθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Αλλά η απορρόφηση των κεφαλαίων που προέρχονταν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2008 – 2014 έφτασε περίπου το 90%, γεγονός που μαρτυρά πως οι χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση κεφαλαίων σε περιόδους ύφεσης, όπως και αυτή που διερχόμαστε αυτή την περίοδο.