B. Coeure (ΕΚΤ): Η Ευρώπη θα δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά» εάν δεν λάβει άμεσα δράση

B. Coeure (ΕΚΤ): Η Ευρώπη θα δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά» εάν δεν λάβει άμεσα δράση

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά» αν δεν αναλάβει άμεση δράση, καθώς τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων κυριαρχούν στην ήπειρο, σύμφωνα με έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Benoit Coeure.

Όπως σημείωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η ανεργία των νέων ξεπέρασε τη συνολική ανεργία σε κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης, φτάνοντας σχεδόν στο 40% του πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να αποφευχθεί η δημιουργία μιας "χαμένης γενιάς"», τόνισε, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι είναι η περισσότερο μορφωμένη γενιά που υπήρξε ποτέ, έχει τα περισσότερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας».

Κατά τον B. Coeure, οι νομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις οδήγησαν την Ευρώπη να δει την ανεργία στα ύψη μετά την κρίση, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις στις ΗΠΑ. 

«Ενώ οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζονται γρήγορα όταν η οικονομία ανακάμπτει, η ευρωζώνη χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να το κάνει και όταν το ποσοστό ανεργίας αρχίζει να πέφτει δεν δείχνει ότι θα επανέλθει ποτέ στο προηγούμενο χαμηλό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η ανεργία στην ευρωζώνη αυξάνεται σταθερά εδώ και 40 χρόνια», είπε συγκεκριμένα.

Επιπλέον, επέκρινε τις μεθόδους της Γερμανίας για την υπερβολική συγκέντρωση στην απελευθέρωση της εργασίας, προστατεύοντας όμως τους τομείς των υπηρεσιών και των αγαθών από υψηλότερο ανταγωνισμού, κάνοντας σύγκριση με την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα:

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα παράδειγμα: οι αρχές εκεί αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από ομάδες πίεσης. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι κάποιος θα συναντούσε παρόμοια εμπόδια κατά τη διαδικασία μεταρρύθμισης, ας πούμε, της γερμανικής ή της γαλλικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές χώρες αντιτίθονται στην ευρύτερη μεταρρύθμιση του τομέα των υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχει συνειδητοποιήσει στο μικρότερο μερίδιο τα δυνητικά οφέλη από την οδηγία για τις υπηρεσίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε μια έντονη προειδοποίηση, πρόσθεσε ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν χάσει την πίστη τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ «όταν άρχισαν να χάνουν την επαφή με τα απτά οφέλη τους, δηλαδή, με τον αντίκτυπο της ενταξιακής διαδικασίας στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο τους».

Το βάρος της λύσης που πρέπει να βρεθεί για αυτό το αδιέξοδο, τόνισε ο κ. Coeure «δεν μπορεί να επιβαρύνει τους πολίτες της Ευρώπης: το βάρος πρέπει να ληφθεί από την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».