Ελπίζουμε σε μία λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του δημοσίου χρέους, επιτρέποντας την πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα – γεγονός που θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος – και θα επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο 2018, χωρίς παράλληλα να υπονομεύεται η προσπάθεια εφγαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δήλωσε ο Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συμμετέχει στο Eurogroup, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για να φτάσει το πρόγραμμα στην επιτυχή του ολοκλήρωση και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές σε διαρκή βάση, συνέχισε ο κ. Coere, είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να επιδείξουν προσήλωση στους στόχους και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μόνο αν γίνει αυτό, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα είναι βέβαια ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ανατραπούν και αντιθέτως θα ενισχυθούν μετά το τέλος του προγράμματος, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σημαντικές προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την ισχυρή πολιτική στήριξη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το γεγονός ότι οι καταθέσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στα τρία τέταρτα του επιπέδου που διαμορφώνονταν στα τέλη του 2014 δείχνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης παραμένει σταδιακή, πρόσθεσε ο Coere, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και να βγει εκ νέου στις αγορές.
Το μέλος της ΕΚΤ αναφέρθηκε επίσης σε δύο βασικά σημεία της επικείμενης δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που στοχεύουν στην αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Το πρώτο είναι η μεταρρύθμιση του πλαισίου εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενέργεια που έχει στόχο να δώσει επαρκή κίνητρα σε πιστωτές και δανειολήπτες να συμμετάσχουν σε μία αμοιβαία επωφελή διαδικασία. Το δεύτερο είναι η εξέλιξη του πτωχευτικού κώδικα για να στηριχθεί η αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και να ξεπεραστούν πιθανά εμπόδια από μη συνεργάσιμους μετόχους. Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Coere, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα μέτρα για να ενισχύσουν την ικανότητα του δικαστικού συστήματος να μειώσει σημαντικά τις νομικές διαδικασίες και να ενισχύσει την επάρκεια των δικαστηρίων.