B. Coeure: Χωρίς σαφή μέτρα για το χρέος, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα

B. Coeure: Χωρίς σαφή μέτρα για το χρέος, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της αποσαφήνισης των μέτρων για την βιωσιμότητα του χρέους και θα συμβάλλουν στην βελτίωση του κλίματος για την οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, έκανε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μέλους του Εκτελεστικού της Συμβουλίου Benoit C?ure.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φραγκφούρτη, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να υπάρξει «επαρκής σαφήνειας» στα μέτρα για το χρέος και επισήμανε πως χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταρτίσει αξιόπιστη έκθεση βιωσιμότητας ούτε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Συνέδεσε παράλληλα τις αποφάσεις για το χρέος συνολικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και με την βελτίωση της κατάστασης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για το οποίο είπε ότι αποτελεί μια «θλιβερή εξαίρεση» στην ευρωζώνη.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τα υψηλά επίπεδα χρέους έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και ειδικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Benoit C?ure, και επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να επιτεχυθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».

Τόνισε ότι με βάση το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος, αλλά όπως είπε «η επαρκής σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα σήμερα, θα βοηθούσε στον εμπλουτισμό πολλών από τις ευεργετικές επιδράσεις, ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μια οδό ομαλότητας και σταθερότητας».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας στο QE, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σαφήνεια των μέτρων για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων». Σημείωσε ότι τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι θα εξετάσει πιθανές αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, καθώς και άλλες εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου. Οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Αλλά εξήγησε ότι ένα σημαντικό στοιχείο στις συζητήσεις μας είναι η εκτίμησή μας για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η ΕΚΤ θα μπορεί να κάνει μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση μόνο εάν έχουμε σαφή εικόνα της φύσης και της έκτασης των προβλεπόμενων μέτρων για το χρέος. «Τότε θα μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Και όπως και για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις, θα εξετάσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στο θέμα αυτό». 

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράλληλα, ικανοποιημένος για την ψήφιση σημαντικών νομοθετικών διατάξεων που υποστηρίζουν τη διαχείριση των NPLs εμφανίστηκε ο Benoit Coeure. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτηρίζει κρίσιμη την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή, μέσα στους επόμενους μήνες, των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Coeure επισημαίνει τρεις παράγοντες ιδιαίτερης σημασίας:

Κατ ''αρχάς, η αναμόρφωση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, όπου πολλές επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το κράτος.

Δεύτερον, οι νομικές διατάξεις για τη διευκόλυνση των συμφωνιών αναδιάρθρωσης του χρέους, μειώνοντας την ευθύνη των ατόμων που εμπλέκονται.

Και τρίτον, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ένα πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την ανάκτηση των απαιτήσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι πλειστηριασμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, κάτι που έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες για τους πιστωτές, τους οφειλέτες και την οικονομία στο σύνολό της.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, ο Benoit Coeure τις χαρακτηρίζει ως τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε υγιούς τραπεζικού συστήματος. Διότι, όπως σημειώνει, μία σταθερή καταθετική βάση δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για παρατεταμένη επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν ήπια αύξηση κατά 2,5%. Παραμένουν περίπου 25% κάτω από τα επίπεδά που ήταν στο τέλος του 2014, πριν επιταχυνθούν αισθητά οι εκροές καταθέσεων".

Σύμφωνα με τον κ. Coeure, αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα έχει υποχωρήσει από 41% του συνολικού ενεργητικού τον Ιούνιο του 2015 σε περίπου 21% σήμερα, παραμένει πάνω από το 35% του ελληνικού ΑΕΠ.

Μέρος της μείωσης της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα οφείλεται στη βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταδιακά επιστρέψει στη διατραπεζική και είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε συναλλαγές ρέπος με διεθνείς εταίρους. Αυτό οφείλεται επίσης στην επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο, που είχε αντίκτυπο στην επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων για πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Όμως για να αποτελέσουν ξανά οι πιστώσεις ζωτική πηγή οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών καταθετών και να οικοδομήσουν εκ νέου πιστωτικές γραμμές με τις αγορές.

Βέβαια, αυτό δεν είναι αποκλειστικά... στο χέρι των τραπεζών. Η ευρύτερη μακροοικονομική σταθεροποίηση είναι σημαντική. Όμως οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία σημειώνοντας περαιτέρω πρόοδο στην εξυγίανση του ενεργητικού τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φωτογραφία αρχείου SOOC

 

Διαβάστε ακόμη:

- D. Costello: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα «τεράστιο, χωρίς προηγούμενο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

- Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα αποδεχθούμε πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην οικονομία

- DW: Τετραγωνισμός του κύκλου για το ελληνικό χρέος