Τη Δευτέρα, η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο και τελευταίο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης, έχοντας λάβει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ σε διάστημα οκτώ ετών, αναφέρει σε άρθρο του το BBC και σημειώνει ότι η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές της θέλουν να χαρακτηρίζουν το τέλος της τελευταίας διάσωσης ως καλό, έχοντας αποφύγει ένα «Grexit», ωστόσο για πολλούς Έλληνες - ειδικά για τους νέους - η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Σύμφωνα με το BBC, μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού πιστεύουν ότι η χώρα έχει οδηγηθεί προς λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι τα μέτρα διάσωσης, αντί να σώσουν την Ελλάδα, έβλαψαν πραγματικά τη χώρα.
Οι φόροι παραμένουν υψηλοί και πάνω από το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα παρακολουθούν προσεκτικά τις δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ του 2008 και του 2016 η χώρα έχασε σχεδόν το 4% των πολιτών της στη μετανάστευση - περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα γερνάει. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει υπερβεί τα τέσσερα χρόνια από το 2008 και ενώ οι ηλικίες 20 έως 39 ετών αποτελούσαν το 29% του πληθυσμού, αυτό έπεσε μόλις στο 24%.
Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους αυτοαπασχολούμενους καθιστούν τις οποιεσδήποτε θετικές προοπτικές σπάνιες. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανήλθε στο 27,5% το 2013, αλλά για τα άτομα κάτω των 25 ετών ήταν περισσότερο από το διπλάσιο από το 58%.
Πέρυσι, περισσότεροι από τέσσερις στους 10 νέους Έλληνες ήταν ακόμη άνεργοι.
Φωτογραφία: intimenews