Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να οδηγήσει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικό επίπεδο και, παρόλο που δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωσή τους, τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν το βασικό εργαλείο διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής της Τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Politico το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure.
Παρόλο που τα αρνητικά επιτόκια ενδέχεται να μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών, στην πραγματικότητα το προηγούμενο έτος οι τράπεζες αύξησαν τα περιθώρια των επιτοκίων τους, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων ήταν ήδη αρνητικό ενώ παράλληλα ένιωθαν ασφάλεια από τις κινήσεις της ΕΚΤ, επισήμανε ο κ. Coeure.
«Γνωρίζουν (οι τράπεζες) ότι δεν πρόκειται να πάμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος», τόνισε ο κ. Coeure. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιπλέον κινήσεις. Αυτό δεν θα ήταν αξιόπιστο ούτως ή άλλως», πρόσθεσε.
«Τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν τα βασικό μας εργαλείο, υποστηρίζουν απλώς τη γενική πολιτική (της ΕΚΤ)», σημείωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ επιδιώκει να ενισχύσει τον εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος κυμάνθηκε σε μηδενικά επίπεδα κατά το περασμένο έτος, ενώ δεν αναμένεται να πλησιάσει τα επόμενα τρία χρόνια το στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα, περίπου στο 2%.
Παράλληλα, ο κ. Coeure απέρριψε τους ισχυρισμούς των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ότι τα οικονομικά εργαλεία της ΕΚΤ έχουν εξαντλήσει τα όριά τους, λέγοντας ότι η Τράπεζα διαθέτει ακόμα πληθώρα μέσων οικονομικής πολιτικής τα οποία είναι διαθέσιμα για την περίπτωση περαιτέρω κλυδωνισμών.
Ωστόσο απέκλεισε τη χρήση μέτρων όπως "helicopter money" («λεφτά από ελικόπτερο»), δηλαδή την απευθείας προώθηση χρημάτων στους πολίτες για την τόνωση της κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια περίπτωση διακινδυνεύει να ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο χωρίς την από κοινού ανάληψη κινδύνου με τις κυβερνήσεις, κάτι που είναι πρακτικά αλλά και νομικά προβληματικό», είπε ο Benoit Coeure για το "helicopter money", έναν όρο που επινοήθηκε από τον οικονομολόγο Milton Friedman ως έσχατο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, βασισμένο στην ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες τροφοδοτούν με χρήμα τους πολίτες για να προκαλέσουν την αύξηση κατανάλωσης και δαπανών γενικότερα σαν να το πετούν από ελικόπτερα.