Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Έξοδο... καθαρή με σκληρή εποπτεία και χρέος μετά τον Αύγουστο φέρεται να έχει απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το μοναδικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι η πολιτική Σόιμπλε συνεχίζεται και δίνει ένα σκληρό μάθημα στην ελληνική κυβέρνηση, ότι το γερμανικό κράτος έχει συνέχεια. Ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη τις πολιτική της Γερμανίας απέναντι όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν με το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, καθώς η γερμανική κυβέρνηση θα αναμένει την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα είναι έτοιμη στα μέσα Ιουλίου.
Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε ότι το υπουργείο συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενώ εξέφρασε ενστάσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος και την σύνδεσή τους με το γαλλικό κλειδί και αυστηρότερη μετα-μνημονιακή εποπτεία που μεταφέρθηκαν και στις χθεσινές συνόδους του EWG και του Washington Group.
Η Αθήνα πάντως έχει διαμηνύσει ότι στις 27 Απριλίου θα προβάλει στους θεσμούς το τελικό σχέδιο του «ολιστικού» αναπτυξιακού σχεδίου με συγκεκριμένες ημερομηνίες ενώ πολύ πιθανόν να εξαλειφθούν οι εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα που είναι αντίθετες με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. ΟΙ εταίροι μας φοβούνται και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για ελαφρύνσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος, πηγαίνοντας όμως τη χώρας αρκετά χρόνια πίσω.
Σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων αυτά θα αξιολογηθούν σε βάθος με την επιστροφή στην Αθήνα του κουαρτέτου, που αναμένεται στο πρώτο 15θημερο του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου δείχνει μάλλον δύσκολος και μετατίθεται για τον Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να «πατήσουμε» και τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός έχει αναφέρει κατ΄επανάληψη ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές, καθώς τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Πάντως τα μαντάτα δεν είναι και τόσο καλά για το χρέος. Οι προτάσεις που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες στον γερμανικό τύπο δείχνουν την την απροθυμία των θεσμών να δώσουν ανάσα στην Ελλάδα. Ο ESM, φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%.
Φωτογραφία: Shutterstock