Περαιτέρω αύξηση της παραγωγής παρά τις σοβαρές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού σημειώθηκε στον μεταποιητικό τομέα, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας PMI του Σεπτεμβρίου έδειξαν σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που υποστηρίχθηκε από την περαιτέρω ισχυρή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, παρά τις σοβαρές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Οι συνθήκες ζήτησης παρέμειναν, σύμφωνα με αναφορές, σταθερές. Παρ’ όλα αυτά, οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών επέτειναν την πίεση που ασκήθηκε στο παραγωγικό δυναμικό, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας.
Προκύπτει από δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών.
Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.
Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 58.4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 59.3 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας ραγδαία βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2019, παρότι εξασθένησε λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες, οι οποίες περιόρισαν την παραγωγική ικανότητα.
Τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίου έδειξαν απότομη αύξηση των νέων παραγγελιών, καθώς οι ελληνικές εταιρείες του μεταποιητικού τομέα ανέφεραν έντονες συνθήκες ζήτησης.
Ο ρυθμός αύξησης των νέων πωλήσεων ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των 22 ετών.
Η αύξηση αποδόθηκε στην απόκτηση νέων πελατών και στις προσπάθειες από την πλευρά των πελατών να εξασφαλίσουν έτοιμα προϊόντα.
Η αύξηση των τιμών εισροών αγγίζει νέα επίπεδα-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας.
Η ταχύτερη αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο υποστήριξε επίσης το σύνολο των νέων πωλήσεων.
Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, καθώς οι εταιρείες εισήλθαν σε νέες αγορές.
Η αξιοσημείωτη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους οφειλόταν στο υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και αποστολής.
Η εμπιστοσύνη κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω της ελπίδας για εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και για τη λήξη της πανδημίας.