Της Μαρίας Ακριβού
Στη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας, η οποία απλοποιεί και χαμηλώνει το κόστος για την κατεργασία γυαλιών οράσεως, με σκοπό τη μείωση της αντανάκλασής τους από το φυσικό φως, έχει επενδύσει η ομάδα της Biomimetic, εκ των εταιρειών που διακρίθηκαν στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.
Η εν λόγω τεχνολογία είναι εμπνευσμένη από τις αντιανακλαστικές ιδιότητες που εντοπίζονται στα φτερά διάφορων εντόμων, όπως ο τζίτζικας και η πεταλούδα με τα γυάλινα φτερά. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μεθόδους, η Biomimetic χρησιμοποιεί αποκλειστικά φως από λέιζερ, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων πρόσθετων υλικών, καινοτομία η οποία την έβαλε στο «ραντάρ» μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για επικείμενες συνεργασίες.
Ευάγγελος Σκουλάς, Ανδρέας Λεμονής, Εμμανουήλ Στρατάκης, Αλέξανδρος Μιμίδης και Αντώνης Παπαδόπουλος ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός προϊόντος που επιτρέπει ευκολότερη ανάγνωση από οθόνες φορητών συσκευών, προστατεύοντας τα μάτια και εξοικονομώντας ενέργεια.
«Οι εφαρμογές της Biomimetic αφορούν κυρίως οθόνες, καθώς η μείωση της αντανάκλασης από το περιβάλλον φως μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενεργείας σε συνθήκες υψηλού φωτισμού. Ταυτόχρονα, απομακρύνει την ιδιαίτερα ενοχλητική αντανάκλαση. Αλλα οφέλη της τεχνολογίας μας είναι η αντικατάσταση των βλαβερών για το περιβάλλον χημικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για να δώσουν λύση στο ίδιο πρόβλημα» διευκρινίζει ο Βαγγέλης Σκουλάς.
Παράλληλα, τονίζει ότι χάρη στην Εθνική Τράπεζα τους δόθηκε η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με άτομα που διαθέτουν πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση στο επιχειρείν, τα οποία αξιολόγησαν την πρότασή τους και στη συνέχεια έβαλαν ένα σημαντικό λιθαράκι στην εξέλιξή της.
«Μέσω του διαγωνισμού επιδιώξαμε την προβολή της τεχνολογίας μας σε επιχειρηματίες και επενδυτές, με σκοπό την προσέλκυση χρηματοδότησης. Πιστεύω ότι φτάσαμε στη δεκάδα, κυρίως γιατί η τεχνολογία μας καταγράφει δυναμική». Συνεχίζει λέγοντας ότι η προστιθέμενη αξία από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ιδίως για άτομα που δεν προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων και αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.
Το εγχείρημα σταδιακά μεγαλώνει, με την ομάδα της Biomimetic να κάθεται πλέον στο ίδιο τραπέζι με υποψήφιους επενδυτές, με τους οποίους συζητά την εξεύρεση μιας φόρμουλας χρηματοδότησης που θα αξιοποιηθεί στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Βάσει του business plan που έχει καταρτιστεί, μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως αυτοματοποιημένου μηχανήματος δημιουργίας αντι-ανακλαστικών επιφανειών, η χρήση του οποίου θα επιτρέψει την άμεση αποστολή δειγμάτων σε ενδιαφερόμενες εταιρείες. «Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε παραχώρηση δικαιωμάτων για τη χρήση της τεχνολογίας μας. Εναλλακτικά, θα μπορούμε να κατεργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις μας γυάλινες επιφάνειες κατά παραγγελία» προσθέτει ο Βαγγέλης.
Οσο για τη συμβουλή που θα έδινε σε κάποιον που τώρα ξεκινάει τη δική του επιχείρηση, υπογραμμίζει ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και η επιμονή στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα παρουσιαστούν σε διάφορα στάδια ανάπτυξης της εταιρείας και των προϊόντων της. Από την προσωπική του, πάντως, εμπειρία η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να διαχειριστεί ήταν αναμφίβολα η μετάβαση από τη νοοτροπία του ερευνητή, σε εκείνη του επιχειρηματία.