Τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση αν δεν λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg και αναφέρεται στα σχέδια που επεξεργάζονται Αθήνα και Τράπεζα της Ελλάδος.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει με ποιον τρόπο θα σώσει τις τράπεζές της, και χαρακτηρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβαρυμένες τράπεζες με «κόκκινα» δάνεια, τα οποία καλύπτουν σχεδον το μισό ποσό των συνολικών χορηγήσεων, ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψουν τα δημοσιονομικά της.
Το Bloomberg τονίζει πως εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο «η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία οικονομική κρίση, αν δεν βγάλει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το καθοδικό σπιράλ».
«Η Αθήνα», αναφέρει το Bloomberg, «επεξεργάζεται σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχει και η ιδέα για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα «κόκκινα» δάνεια με κρατικές εγγυήσεις».
«Η ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει το πρακτορείο, «θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες». Αυτή η επιλογή ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, ίσως δημιουργούσε ανησυχία στους επενδυτές σχετικά με το αν θα είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους για τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδεχομένως θα συνιστούσε παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το bail in, που απαγορεύει την κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες, εάν δεν έχει προηγηθεί «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Το Bloomberg αναφέρεται και στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, που θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά «κόκκινα» δάνειά τους, που ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.
Υπό σκέψη είναι και ένα σχέδιο τύπου «Εστία», το οποίο εφάρμοσε η Κύπρος, με το κράτος να επιδοτεί ένα μέρος της αποπληρωμής μικρότερων δανείων.
Διαβάστε ακόμα:
- Αδειάζει η κλεψύδρα για τράπεζες και οικονομία
Φωτογραφία: AP