Η αισιοδοξία των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έπεσε σε χαμηλό-ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με έρευνα στους κόλπους των διαχειριστών της BofA.
Η έρευνα που διεξήχθη από 1 έως 7 Απριλίου και αποτύπωσε τις εκτιμήσεις των fund managers που διαχειρίζονται συνολικά πάνω από $833 δισ. έρχεται τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται και ο κίνδυνος ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου γίνεται ορατός.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 71% των ερωτηθέντων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες εξέφρασε απαισιοδοξία. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από τότε που η BofA άρχισε να σφυγμομετρεί τις απόψεις των διαχειριστών τη δεκαετία του 1990.
Η έρευνα έδειξε ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές συνεχίζουν να μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με το 81% να εκτιμά ότι οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου θα εξασθενίσουν τον επόμενο χρόνο σε σύγκριση με ποσοστό 69% σε προηγούμενη σφυγμομέτρηση τον Μάρτιο.
Παρόλο που το ποσοστό μετρητών στα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται, παραδοσιακά δείκτης του πόσο επιφυλακτικοί είναι οι θεσμικοί επενδυτές, υποχώρησε στο 5,5% από 5,9% τον Μάρτιο, το ρίσκο μιας παγκόσμιας ύφεσης παραμένει η κύρια ανησυχία στις αγορές. Η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας έπεσε στην τέταρτη θέση και κυριαρχούν οι ανησυχίες για την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και την πορεία του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η κατανομή των επενδύσεων στα εμπορεύματα εκτοξεύτηκε στο 38% με τις τοποθετήσεις στο πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα να πληθαίνουν, καθιστώντας τις επενδύσεις αυτές το πιο συνωστισμένο trade.
Άλλες επενδυτικές θέσεις στις οποίες δείχνουν προτίμηση οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις πρώτες ύλες και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ τα στοιχήματα σε θέσεις short που προβλέπουν πτώση των τιμών είναι εμφανή στα ομόλογα και τις λεγόμενες κυκλικές μετοχές, η πορεία των οποίων επηρεάζεται περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη.
Οι διαχειριστές εκτιμούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανεβάσει τα επιτόκια επτά φορές στον τρέχοντα κύκλο σε σύγκριση με τέσσερεις φορές που προέβλεπαν τον Μάρτιο, με την πλειοψηφία να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το επόμενο 12μηνο.
Όσο για την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων παγκοσμίως, οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα της BoFA.
Οι θεσμικοί διαχειριστές είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ και «αρκούδες» για τις ευρωπαϊκές και τις βρετανικές μετοχές. Η βρετανική αγορά μετοχών είναι το φαβορί τους ανάμεσα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τις γερμανικές και ιταλικές μετοχές να είναι οι λιγότερο προτιμητέες.
Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί ότι είναι λάθος να τοποθετείται κανείς για επερχόμενη ύφεση, καθώς οι μετοχές συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστικό προφίλ απόδοσης-ρίσκου μεσοπρόθεσμα.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας παραμένουν «ταύροι» στις ευρωπαϊκές μετοχές, τονίζοντας τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, τους δυνατούς ισολογισμούς των τραπεζών και τους καταναλωτές που δεν εμφανίζουν υψηλή μόχλευση. Ρόλο κλειδί θα παίξει η πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων που μάλλον θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.