«Εκρηκτικό» μηχανισμό με στόχο το ΔΝΤ «πυροδότησε» ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος θεωρεί ότι για όλα τα στραβά της οικονομίας φταίνε οι «κακοί» του Ταμείου.
Αν και η χώρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη σειρά μεταρρυθμίσεων, προαπαιτούμενων και συμφωνηθέντων που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση, παρ' όλα αυτά ο κ. Κουτεντάκης θεωρεί, εμμέσως πλην σαφώς, οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά των στελεχών του ΔΝΤ άστοχη και άτοπη.
Θεωρεί λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαράδεκτες τις συστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ για το ποιες πρέπει να κοπούν, κυρίως μισθοί και συντάξεις, προκειμένου να μην ξεμείνει η χώρα από ρευστό, αφού η διαπραγμάτευση καλά κρατεί παρά τα «παραμύθια» της κυβέρνησης, αλλά και για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Στόχοι που προφανώς στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δεν επιτεύχθηκαν λόγω της καλής πορείας των δημοσίων εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών, αλλά πρωτίστως λόγω της «στάσης πληρωμών» του δημοσίου προς την αγορά.
Για το λόγο άλλωστε αυτό και υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν και να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα εάν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο χρέος και φυσικά σε καμία περίπτωση εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει στο ακέραιο το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Και φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση όσο κι αν ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, ή οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος, επισημαίνει σε κάθε άλλο παρά διπλωματική γλώσσα ότι «τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».
Προφανώς και η κυβέρνηση «κάνει ότι δεν καταλαβαίνει» ότι όσο καθυστερεί και δεν παρουσιάζει αξιόπιστες προτάσεις σε φορολογικό, Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια, οι δανειστές δεν πρόκειται να ξεκλειδώσουν τον «κουμπαρά».
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο κ. Κουτεντάκης μπορεί να ισχυρίζεται σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική «στάσης πληρωμών» στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, όμως σπεύδει να παραδεχτεί ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα».
Άλλωστε σήμερα η κυβέρνηση αναγκάζεται να πληρώνει δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών, αφού στο πρώτο τρίμηνο οι συνολικές πληρωμές ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει τις πρωτογενείς δαπάνες ενός μηνός. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι στις πληρωμές χρέους, οι τόκοι είναι 1,717 δισ. και τα χρεολύσια 490 εκατ. στο δίμηνο, ενώ το Μάρτιο ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων και χρεολυσίων.
Η γλώσσα και το έντονο ύφος πάντως που απευθύνεται ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ προς το ΔΝΤ δεν κρύβει την έντονη ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών ότι σύντομα δεν θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση συνεχιστεί και μετά τον Απρίλιο.
Είναι χαρακτηριστικές εξάλλου οι δηλώσεις του ότι «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο. Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών.
Για αυτό άλλωστε και ρίχνει τα «βέλη» του προς το ΔΝΤ και ζητά «να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ.
Από πέρσι τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί να εκταμιευθούν ποσά ειδικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος αλλά δεν τα είδαμε ποτέ».
Μάλιστα ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι οι «θεσμοί» αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία «χωρίς να εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ».