Βουλή: Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ η κοινοτική οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Βουλή: Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ η κοινοτική οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς

Υπερψηφίστηκε, το απόγευμα της Τρίτης (03/12), από τη Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή, η κοινοτική οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς». 

Με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να καλεί την Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει, αν θέλει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό τα 1000 ευρώ ή να καταργηθεί αυτή η διασφάλιση και να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για την «ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών στο δημόσιο τομέα».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης την κατηγόρησαν για παραπλανητική επικοινωνιακή τακτική, δηλώνοντας ότι το καταψηφίζουν γιατί δεν ενσωματώνει σωστά την κοινοτική οδηγία, εστιάζοντας την έντονη κριτική τους, κυρίως στα ασαφή- όπως ισχυρίστηκαν- δημοσιονομικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνει υπόψη του ο αλγόριθμος για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ μαζί με Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση του στην Ολομέλεια, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι.

«Στην Ολομέλεια θα δοθούν πλέον οι απαντήσεις γιατί δεν θέλουν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και πάνω και από κει και πέρα να αποφασίζουν οι κοινωνικοί εταίροι για περαιτέρω αυξήσεις. Γιατί να μην περιορίσουμε τη σύναψη σύμβασης εργασίας με παραπάνω και όχι παρακάτω μισθούς; Γιατί να μην θέλετε στην Αντιπολίτευση ένα δίκτυ προστασίας, ασφάλειας στα 1000 ευρώ για τους εργαζόμενους; Έχετε απάντηση στο ερώτημα, αν η συλλογική σύμβαση εργασίας οδηγήσει σε χαμηλότερο νούμερο τι γίνεται; Αν καταργηθεί ο κατώτατος μισθός και συμφωνήσουν οι εταίροι στα 800 ευρώ; Αυτό θέλετε να είναι το μήνυμα στην αγορά το 2025, το 2026 το 2027;», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Η Κεραμέως, μίλησε επίσης, για «έναν εξαντλητικό, υποδειγματικό, πλήρη εκτενή και απολύτως ειλικρινή διάλογο που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους», και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην λαϊκίζει, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.

«Ούτε στον πάτο, ούτε στην καλύτερη θέση είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι Σε σχέση με την ΕΕ η Ελλάδα είναι στην 11η θέση. Ναι δεν είμαστε στην καλύτερη θέση, ναι θέλουμε να βρισκόμαστε ψηλότερα, αλλά δεν είμαστε και στα τάρταρα», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι στον αλγόριθμο δεν προσμετρώνται σημαντικά δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, όπως είναι η ακρίβεια, αντιτείνοντας ότι «εμείς λέμε ότι η ελληνική φόρμουλα πρέπει να συνδέει δύο πολύ βασικά στοιχεία, τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να γίνει ακόμα πιο ευνοϊκή η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού».

Η Κεραμέως διέψευσε ακόμη, κατηγορηματικά αιτιάσεις για παράθυρο παρεκκλίσεων που αφήνει η κυβέρνηση για μείωση μισθών», υπογραμμίζοντας ότι «το ενωσιακό δίκαιο το απαγορεύει ρητά και ορίζει ότι δεν επιτρέπεται καμία μείωση μισθού.

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Παπασωτηρίου, επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι «κρατά μία θέση που είναι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».