Μοχλό ανάπτυξης θα αποτελέσει, ύστερα από πολλά χρόνια, το real estate για την ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε, στο περιθώριο άτυπης ενημέρωσης για τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα κίνητρα για τις ανακαινίσεις, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζουν οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις και την άνοδο των βραχυχρόνιων-τουριστικών ενοικιάσεων, σε συνάρτηση με την επιστροφή στην κανονικότητα του τουρισμού, θα αυξήσουν τη συμβολή του real estate στο ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί νωρίτερα ο στόχος αυτός, στην κυβέρνηση έχουν θεσμοθετήσει σειρά μέτρων και κινήτρων.
Η ενεργειακή αναβάθμιση
Η πλέον, πρόσφατη πρωτοβουλία περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων. Είναι έργο της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ταμείου ανάκαμψης και αφορά 80.000 κατοικίες, αλλά και κτίρια του Δημοσίου. Μέσα στο προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί και το πρόγραμμα Ηλέκτρα που είναι ύψους 100 εκατ. Ευρώ και αφορά την ανακαίνιση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, όπως και η κατασκευή “πράσινων” κτιρίων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επένδυσε, πρόσφατα, 24,7 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της ρουμανικής εταιρείας ανάπτυξης βιοκλιματικών ακινήτων MAS Real Estate. Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών - μελών, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται συνολικά, όπως και για το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Επίσης, το 50% των αναγκών μίας χώρας σε ενέργειας προέρχεται από το κτιριακό απόθεμά της.
Προς την κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται και έκπτωση φόρου 40% επί των επιλέξιμων δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης για ιδιοκτήτες που έχουν προχωρήσει ή δρομολογούν «λίφτινγκ» του ακινήτου τους, είτε κατοικία είτε εμπορική ιδιοκτησία. Πρόκειται δηλαδή, για έξοδα, με ανώτατο όριο τις 6.400 ευρώ, που μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα αφαιρούνται από το φόρο εισοδήματος. Το μέτρο αυτό δεν έχει μόνο θετικές φορολογικές συνέπειες, συμβάλει σημαντικά και στην αύξηση της εμπορικής αξίας ακινήτων που σήμερα βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Τα φορολογικά μέτρα
Η λίστα των μέτρων τόνωσης της κτηματαγοράς περιλαμβάνει την τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% για ακίνητα, που αποτελούν πρώτη κατοικία, έχουν οικοδομική άδεια από 1η Ιανουαρίου 2020 κι έπειτα και δεν έχουν παραδοθεί σε χρήση, δηλαδή ούτε έχουν πωληθεί ούτε έχουν μισθωθεί (σε αυτήν την περίπτωση ο εργολάβος καταβάλει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης). Το μέτρο αυτό, που ανέμενε εδώ και χρόνια η αγορά ακινήτων, συνέπεσε με την εκδήλωση της πανδημίας, έχοντας, όμως, ωφελήσει, ήδη, σημαντικό αριθμό εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων κυρίως στα Νότια προάστια.
Σημαντική είναι και η συμβολή στην ενίσχυση της ζήτησης για ακίνητα από ξένους λόγω των φορολογικών κινήτρων που έχουν δοθεί για την μεταφορά της φορολογικής έδρας τους. Οι εύποροι αλλοδαποί θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αιτία για την οποία μέχρι σήμερα 90 ξένοι έχουν αιτηθεί να μεταφέρουν την έδρα τους στη χώρα μας.
Βάσει όλων αυτών των δεδομένων, οι ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα άντλησης σημαντικών υπεραξιών, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε περιοχές που προσελκύουν ισχυρή ζήτηση.