Αρνητικές συνέπειες στην αύξηση του ΑΕΠ και των καταναλωτικών δαπανών έχει η συνεχιζόμενη εξασθένιση της στερλίνας στις αγορές συναλλάγματος, όπου έχει απωλέσει το 15% της αξίας της από τον Ιούνιο του 2016, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, το δεύτερο τρίμηνο τα νοικοκυριά δαπάνησαν μόλις 0,1% περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επίδοση που είναι η χειρότερη από το τέλος του 2014. Έτσι, το αποτέλεσμα ήταν ο ετήσιος ρυθμός να αναθεωρηθεί επί τα χείρω, από το 2,6% στο 2%.
Όσον αφορά στο ΑΕΠ, επιβεβαιώθηκε ότι το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,3%, ποσοστό που σε ετήσια βάση μεταφράζεται στο 1,7%, έναντι 1,8% το 2016.
Επίσης, οι επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας στις προβλέψεις της κάνει λόγο για ακόμη χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 1,6% για την αύξηση του ΑΕΠ και του 1,75% για τις καταναλωτικές δαπάνες.