Οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, δήλωσε σήμερα ο Τζόναθαν Χιλ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς.
"Επισκέφθηκα το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στη Βρετανία τις προηγούμενες εβδομάδες και προειδοποίησα για τις συνέπειες μιας εξόδου από την ΕΕ", δήλωσε ο Χιλ σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
"Τότε μπορεί να συμβεί τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν δραστηριότητες και θέσεις εργασίας στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι", προσθεσε ο Χιλ, ένας Βρετανός που διορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι τραπεζίτες που εδρεύουν στο Λονδίνο και εξετάζουν την πιθανή μετεγκατάστασή τους στην περίπτωση που οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστούν μισθολογικές μειώσεις έως και 80% εάν μετακινηθούν στη Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, σύμφωνα με την Emolument, την ιστοσελίδα που συγκεντρώνει στοιχεία για τους μισθούς σε όλο τον κόσμο.
Αναλύοντας 8.065 μισθούς για τραπεζικές θέσεις που έχουν άμεση επαφή με πελάτες και που βρίσκονται στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, η Emolument βρήκε ότι οι τραπεζίτες του Λονδίνου λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς απ' ό,τι οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι συνάδελφοί τους.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη (associates) των τραπεζών που εδρεύουν στο Λονδίνο κερδίζουν κατά μέσο όρο 100.000 λίρες (146.570 δολάρια), συγκριτικά με 71.000 λίρες και 70.000 λίρες που λαμβάνουν οι συναδέλφοί τους στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι αντίστοιχα, ενώ οι διευθυντές κερδίζουν 280.000 λίρες – 98.000 λίρες περισσότερα απ' τους συναδέλφους τους στη Φρανκφούρτη και 114.000 λίρες περισσότερο από τους διευθυντές στο Παρίσι.
Παρά τις μεγάλες μισθολογικές διαφορές, η Emolument είπε ότι κάποιοι τραπεζίτες θα είναι οικονομικά καλύτερα εάν μετακινηθούν στη Φρανκφούρτη, όπου το κόστος διαβίωσης είναι κατά 60% χαμηλότερο σε σχέση με το Λονδίνο. Στο Παρίσι, ωστόσο, το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης -κατά 35%- συγκριτικά με το Λονδίνο δεν αντισταθμίζει πλήρως τις σημαντικές μισθολογικές περικοπές που θα ενέχει η μετακίνηση στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Έως τώρα, οι τραπεζικές θέσεις με κύρος συνήθως βρίσκονταν στο Λονδίνο. Ένα ελκυστικό πακέτο ευκαιριών στην ηπειρωτική Ευρώπη θα μπορούσε, ωστόσο, να δώσει στους Λονδρέζους τραπεζίτες κίνητρο για να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία», σχολίασε η Άλις Λεγκουέ, από τους ιδρυτές και υψηλόβαθμο στέλεχος της Emolument.com.
Εάν όντως οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησής τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, πηγές σε κάποιες τράπεζες, όπως η JPMorgan, η Morgan Stanley και η HSBC, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως θα αναγκαστούν να μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ