Διθυραμβικά είναι τα σχόλια της Capital Economics για την ελληνική οικονομία και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της, με τον βρετανικό οίκο να εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει και φέτος την έκπληξη – μετά το 8,3% του 2021 – και να δει το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται με ρυθμό έως άνω του 5%. Σε μία περίοδο που η ακρίβεια ροκανίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και εκφράζονται φόβοι ακόμη και για παγκόσμια ύφεση, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει τη διαφορά. Και αυτό γιατί έχει έναν τουριστικό κλάδο που αναμένεται να θριαμβεύσει καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ φέτος και παράλληλα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους του πολέμου σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ευρώπη, Άντριου Κένινχαμ, στέκεται στα στοιχεία για το ΑΕΠ α? τριμήνου τα οποία έδειξαν ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση, καθώς με αυτή την επίδοση το ελληνικό ΑΕΠ ξεπέρασε κατά 3% το προ πανδημίας επίπεδο. Σχολιάζει δε, πως η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρότερη και ταχύτερη ανάκαμψη από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και από όλες τις οικονομίες του πυρήνα, με εξαίρεση την Ολλανδία.
Τρεις είναι οι λόγοι που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη άνω του 5% την ελληνική οικονομία φέτος. Ο πρώτος φυσικά είναι ο τουρισμός. Η Capital Economics τονίζει ότι οι αφίξεις τουριστών έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και έφτασαν στο 87% του 2019 τον Μάιο. Με βάση την εμπειρία από πέρσι, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο στην πορεία και πιθανότατα να ξεπεράσουν το επίπεδο του 2019 τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται επίσης ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ρωσία δεν αποτελεί σημαντική πηγή τουριστικών εισροών για την Ελλάδα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος αν και μικρός, τα πηγαίνει πολύ καλά. Η παραγωγή ξεπέρασε κατά 10% τα προ πανδημίας επίπεδα τον Μάρτιο και ο μεταποιητικός PMI υποδεικνύει ότι αν και η ανάπτυξη έχει επιβραδύνει, η οικονομική παραγωγή συνεχίζει να αναπτύσσεται. Επιπλέον, ο πιο γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη δεν έχει επιβραδύνει πολύ δραστικά. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της οικονομίας με αποτέλεσμα ο άμεσος αντίκτυπος από το μειωμένο εμπόριο να είναι μικρός.
Ο τρίτος λόγος είναι η απασχόληση η οποία ενισχύεται σημαντικά, καταγράφοντας διψήφια αύξηση σε ετήσια βάση στο α? τρίμηνο. Ήταν μία εξέλιξη που συνέβαλε στην υποχώρηση της ανεργίας κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και σε ευθυγράμμιση με την προ πανδημίας τάση. Μάλιστα, ο Κένινχαμ προβλέπει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να ενισχύεται για κάποιο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι αντιξοότητες, με την πιο σφοδρή να είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος έτρεξε με 10,7% τον Μάιο, ωθούμενος από τον ενεργειακό πληθωρισμού του 60% που συρρικνώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα και ρίχνει την κατανάλωση. Το πλήγμα στα διαθέσιμα εισοδήματα θα αντισταθμιστεί μερικών από την κατά 9% αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος.
Στο μεταξύ, ενώ το τεράστιο κρατικό χρέος της Ελλάδας δυσκολεύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Το χρέος υποχώρησε από το 206% το 2020 στο 193% πέρσι και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω εξαιτίας της σημαντικής ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ και της βελτίωσης του πρωτογενούς ισοζυγίου. Η Capital Economics σημειώνει ότι η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις για το χρέος της Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης οικονομίας.
Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και την εκτίναξη των spreads, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εισέλθει στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο 12μηνο, γεγονός που θα καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα οδηγήσει σε πτώση το spread.
Στα αρνητικά, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να σημειώνει πολύ κακές επιδόσεις ως προς τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της και θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Παρ? όλα αυτά, δεδομένης της ισχυρής βάσης του 2021 και του α? τριμήνου 2022, η Capital Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 5,5% και το χρέος θα υποχωρήσει, ενώ σε πολιτικό επίπεδο προχωρά στην πρόβλεψη ότι με τα σημερινά δεδομένα η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές.