Συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για αναβολή μέχρι τον επόμενο χρόνο ρύθμισης του ελληνικού χρέους “βλέπει” σε σημερινό σημείωμά της η Capital Economics, εκτιμώντας παράλληλα ότι η απόφαση αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο πολιτικής και κοινωνικής εξέγερσης που τελικά θα οδηγήσει σε Grexit.
Ειδικότερα στο σημείωμα που υπογράφει η Jennifer McKeown, Chief European Economist της Capital Economics, επισημαίνεται ότι η αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς από τη μία πρέπει η Γερμανία ζητά επίμονα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, από την άλλη το ΔΝΤ ζητά ξεκάθαρη λύση για το ελληνικό χρέος προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τρία σενάρια στη διάρκεια του Eurogroup: Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο δεν προϋποτίθεται ελάφρυνση χρέους, εφόσον η Αθήνα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματά της στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2032 και άνω του 3% μέχρι το 2038.
Μια δεύτερη πρόταση στο πρώτο σενάριο υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.
Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 αλλά μετά θα μπορούσε να το μειώσει περίπου στο 2% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στο 1,5% ως το 2048, με μέσο όρο πλεονάσματος της περιόδου 2023-2060 στο 2,2%.
Το τρίτο σενάριο σχετίζεται με έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο προηγούμενων υποθέτοντας έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,25%, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, το οποίο θα υποχωρήσει σταδιακά στο 1,8% και όχι σε 2,2% το 2023-2060.
Ακόμα, όμως, και με το τρίτο σενάριο, το οποίο φαντάζει ως μεγάλος συμβιβασμός προκειμένου να πεισθεί το ΔΝΤ ότι τα νούμερα “βγαίνουν”, το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι προβλέψεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αισιόδοξες, υπογραμμίζει η Capital Economics.
Πλέον, εκτιμά η αναλυτής της Capital Economics, ΔΝΤ και Γερμανία φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να “σπρώξουν” το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για αργότερα, με το Ταμείο να παραμένει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά να συμμετέχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στα μέσα του 2018.
“Πρόκειται για πικρό χάπι που πρέπει να καταπιεί η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι πριν λίγες ημέτερες πέρασε ένα νέο πακέτο λιτότητας από την Βουλή, βασιζόμενη στην υπόσχεση ότι ρύθμιση του χρέους. Είναι, όμως, ένα χάπι που πιθανότατα θα καταπιεί καθώς χρειάζεται τα χρήματα της επόμενης δόσης για να εξυπηρετήσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο. Όμως αυτή η υπαναχώρηση εμπεριέχει το ρίσκο πολιτικής και κοινωνικής εξέγερσης, που τελικά θα οδηγήσει σε Grexit”, καταλήγει στο σημείωμά της η Capital Economics.