Η είδηση ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκάλεσε μια απότομη μείωση των ομολόγων χωρίς ωστόσο οι οικονομολόγοι της Capital Economics να είναι πεπεισμένοι πως μια συμφωνία μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη.
Στο σημείωμά της, η Capital Economics αναφέρει πως οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναγνώρισαν ότι υπάρχει κοινό έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε το τρίτο πακέτο διάσωσης να «παραμείνει στη ζωή».
Οι οικονομολόγοι της Capital σημειώνουν πως η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει νέες μεταρρυθμίσεις με την εστίασή τους να μετατοπίζεται από τα μέτρα λιτότητας σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να ισχυριστεί ως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω λιτότητας.
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται παράλληλα η δυσκολία να περάσουν τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Σημειώνεται επίσης πως και αν ακόμη δεν υπάρξουν μέτρα πρόσθετης λιτότητας, δεν είναι σαφές ότι το ΔΝΤ θα πειστεί ώστε έχουν γίνει βήματα για να διασφαλιστεί ότι θα πετύχει η Ελλάδα τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που είναι μια προϋπόθεση που έχει τεθεί από τη Γερμανία, οι οικονομολόγοι της Capital εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδίως τώρα που το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε η οικονομική δραστηριότητα.
Οι προβλέψεις της Capital Εconomics βρίσκονται σε επίπεδο ανάπτυξης στο 0,5% για το 2017 ενώ ο στόχος του προγράμματος κάνει λόγο για 2,7%. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να απομακρύνεται και κατά συνέπεια τα ενδεχόμενα Grexit και χρεοκοπίας παραμένουν υπαρκτά τονίζει η Capital Economics.