Μπορεί η τουρκική οικονομία να σημείωσε μία ακόμη αξιοσημείωτη επίδοση στο γ’ τρίμηνο του 2021 με ανάπτυξη της τάξης του 7,4%, όμως καθώς η νομισματική κρίση διεισδύει στην πραγματική οικονομία, το τουρκικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Το μόνο θετικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τη Capital Economics είναι ότι η ύφεση αναμένεται να αποδειχθεί λιγότερο σφοδρή από εκείνη που βίωσε η τουρκική οικονομία στον απόηχο της νομισματικής κρίσης του 2018.
Ο βρετανικός οίκος επισημαίνει ότι παρά την κρίση και μετά την επίδοση του γ’ τριμήνου, το τουρκικό ΑΕΠ βρίσκεται σε ποσοστό 12% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Και ενώ η δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκαν στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε κατά 1,8% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 2,4% σε ετήσια βάση.
Η μεγάλη πτώση της λίρας τόνωσε τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 25,6% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 8,3%.
Όμως τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο είναι ήδη παρελθόν και στο δ’ τρίμηνο η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κυρίως εξαιτίας της μεγάλης διολίσθησης του νομίσματος, το οποίο βρίσκεται 20% χαμηλότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμη μία εντυπωσιακή πρόβλεψη της Capital Economics είναι ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα εκτιναχθεί περαιτέρω, από το 19,9% του Οκτωβρίου και θα ξεπεράσει το 25%. Θα παραμείνει μάλιστα πάνω από αυτό το επίπεδο για τους επόμενους 6-9 μήνες, εξαϋλώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και περιορίζοντας σημαντικά την καταναλωτική δαπάνη.
Εν κατακλείδι, η Capital Economics προβλέπει ότι η τουρκική οικονομία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, όμως ο αντίκτυπος της τρέχουσας νομισματικής κρίσης θα είναι μικρότερος από την κρίση του 2018. Διότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ όσο το 2018, με λιγοστές ενδείξεις σοβαρών προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο, και οι πιστωτικές συνθήκες δεν αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά.
Έτσι, ενώ οι επενδύσεις θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η κρίση, είναι απίθανο να καταρρεύσουν. Επίσης, η αποδυναμωμένη λίρα θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές έναντι των εισαγωγών.