Στο 21,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία το μήνα Νοέμβριο, από 20% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η Capital Economics εκτιμά ότι θα σημειωθεί περαιτέρω εκτίναξη των τιμών τους επόμενους μήνες που θα οδηγήσουν τον γενικό πληθωρισμό στο 30% καθώς θα διεισδύουν στην οικονομία οι επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιτρέψει μία ορθόδοξη αντιμετώπιση με τη μορφή αύξησης των επιτοκίων, η λίρα θα δυσκολευτεί να μαζέψει τις απώλειες της και ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα για τους επόμενους 6-9 μήνες», σημειώνει ο βρετανικός οίκος σε σημερινή του ανάλυση.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση στο 20,7%, ενώ το 21,3% είναι υψηλό τριών ετών. Η ανάλυσή τους δείχνει ότι η διολίσθηση της λίρας σε ποσοστό άνω του 30% μέσα στο Νοέμβριο έχει αρχίσει να επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Ο ενεργειακός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 32,1% τον Νοέμβριο από 25,8% τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 16,9% που είναι το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2004.
«Καθώς οι επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης θα περνούν στην οικονομία, είναι δεδομένο ότι θα σημειωθεί νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες που θα τον οδηγήσουν στην καλύτερη περίπτωση πάνω από το 25%. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022», προσθέτει η Capital Economics. «Σε αντίθεση με την κρίση του 2018, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει με αύξηση των επιτοκίων για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που δέχεται η λίρα. Μάλιστα, η CBRT αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο. Και ακόμη και αν η CBRT διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο ο Ερντογάν θα… επιστρατεύει κάποιον άλλο κεντρικό τραπεζίτη».