Θετικά προβλέπεται να εξελιχθεί η χρήση 2022 σε ότι αφορά τις δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Cenergy Holdings, όμως, η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μας οδηγεί στο να είμαστε πιo συντηρητικοί και να μην δώσουμε κάποιες προβλέψεις. Αυτό ανέφερε ο CFO του ομίλου Cenergy Holdings κ. Αλέξανδρος Μπένος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021 στους αναλυτές, ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία μελετά την επένδυση σε ένα νέας τεχνολογίας «πράσινο» πλοίο που θα χρησιμεύει για την πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων. Ο κ. Μπένος επεσήμανε ότι στα φετινά αποτελέσματα τρία μεγέθη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον όμιλο και διαγράφουν ευοίωνες προοπτικές. Eιδικότερα:
- Οι πωλήσεις που υπερέβησαν το 1 δισ. ευρώ,
- το ανεκτέλεστο που επίσης διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ στις 31/12/2021
- οι ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 68 εκατ. Ευρώ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το ανεκτέλεστο της εταιρείας, όπως ανέφερε ο κ. Μπένος και η Σωληνουργεία Κορίνθου εμφανίζει σημαντικό απόθεμα νέων έργων. Έτσι το 1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστων έργων προέρχεται κατά 650 εκατ. ευρώ από τα Ελληνικά Καλώδια και κατά 350 εκατ. ευρώ από τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Όπως σημείωσε ακόμη, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έχει αυξηθεί περαιτέρω σε σχέση με το κλείσιμο της χρήσης.
Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε και στα νέα έργα, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από τα ήδη εξασφαλισμένα έργα, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες (π.χ. το έργο Sofia Offshore Wind Farm (OWF) στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο Vesterhav OWF στη Δανία κ.λπ.). Η δυναμική της αγοράς που υποδηλώνει τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων προοιωνίζει συνέχιση της ανάπτυξης.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας που ανακοινώθηκε με την Orsted για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter-array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ είναι ένα παράδειγμα των ευκαιριών που δημιουργεί η θετική δυναμική της εν λόγω αγοράς, ανέφερε ο κ. Μπένος και αποτελεί , άλλωστε, έναν από τους στόχους που έχουν τεθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο τομέας υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του δυνατότητας του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου. Όσον αφορά τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, μετά από δύο δύσκολα χρόνια, η Σωληνουργεία Κορίνθου πρόκειται να επωφεληθεί από τις παραγγελίες των τελευταίων μηνών του 2021.Η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές αλλά και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον υπεράκτιο αιολικό τομέα και σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου.
Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Μπένος μια άλλη θετική εξέλιξη είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 66 εκατ. ευρώ, στα 264 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2021 ανήλθε σε 1.054 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2020. Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του όγκου πωλήσεων στον τομέα των καλωδίων όσο και των υψηλότερων τιμών των μετάλλων.
Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σταθερή με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA1 να ανέρχεται στα 104 εκατ. ευρώ (2% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα της επιτυχούς εκτέλεσης ενεργειακών έργων και των λύσεων προστιθέμενης αξίας. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την εφάπαξ πρόβλεψη ύψους 12.8 εκατ. ευρώ (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων) για την αναδρομική χρέωση δασμών αντιντάμπινγκ επί των εξαγωγών στις ΗΠΑ σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπένος και ήταν 30,5 εκατ. ευρώ το 2021 (έναντι 35.6 εκατ. το 2020). Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 24,9 εκατ. το 2020.