Για την παγκόσμια οικονομία, τα αρνητικά επιτόκια, τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, τα νομικά της προβλήματα στη Γαλλία αλλά και για τον Donald Trump μίλησε η Christine Lagarde σε συνέντευξή της στο Bloomberg.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχτηκε λάθη της, συμπεριλαμβανομένης της σκληρής μεταχείρισης της Ελλάδας, ενώ ελπίζει πως η δεύτερη πενταετής θητεία της θα περιλαμβάνει περισσότερη δουλειά στην οικονομική αρχιτεκτονική, με το ΔΝΤ να εστιάζει σε προληπτικά μέτρα και όχι σε θεραπευτικές ενέργειες.
«Έχουμε αναγνωρίσει ένα λάθος, το οποίο είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι μας -το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- υποτιμήσαμε την επίδραση κάποιων μέτρων που προτείναμε», δήλωσε αναφερόμενη στα λάθη τα δικά της και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τόνισε η Ch. Lagarde, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να εγκρίνει και να αναλάβει την ευθύνη των μέτρων που απαιτούνταν, καθώς περνάγαμε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και το πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις ήταν πάντα ευθύνη κάποιου άλλου.
Για τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων σημείωσε πως καθήκον του ΔΝΤ είναι να μην εφησυχάζει, αλλά να εκτιμά την πραγματικότητα των αριθμών και των μεταρρυθμίσεων, το δυνητικό αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων καθώς και να αποκαθιστά την αξιοπιστία και την οικονομική βιωσιμότητα κάθε χώρας στην οποία δανείζει.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν μόνα τους. Οι ηγέτες της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την αποκατάσταση της χώρας τους, συμπλήρωσε η ίδια.
Όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις πολλές φορές στηρίζονται υπερβολικά στη νομισματική πολιτική, η Ch. Lagarde απάντησε πως «υπάρχει ο κίνδυνος η νομισματική πολιτική να στηρίζει μια οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Άρα πρόκειται για μια σπατάλη πόρων. Αυτό που εννοώ είναι πως για να αποτελεσματική μια νομισματική πολιτική που στηρίζει την οικονομία, θα πρέπει να συμβαδίζει με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπου είναι δυνατόν, μια δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να γίνει ευνοϊκή ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση και τελικά περισσότερη ανάπτυξη». Σημείωσε πως για να πετύχει μια νομισματική πολιτική «οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ πρέπει να είναι ευέλικτες στην παροχή πιστώσεων στην οικονομία».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν τελειώνουν τα «όπλα» των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο τα υπάρχοντα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερο από τώρα. «Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε».
Για το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων, η Ch. Lagarde σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή βλέπουμε, όχι απροσδόκητα, την αποδυνάμωση κάποιων τραπεζών και των επιχειρηματικών μοντέλων τους. Νομίζω πως αυτό δεν ισχύει μόνο για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τον κλάδο της ασφάλισης. Ασχολούμαστε πολύ με τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, διότι έχουν ευρείες συνέπειες. Και όπως έχω πει, αν δεν είχαμε τα αρνητικά επιτόκια, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση».
Όσον αφορά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», η C. Lagarde ανέφερε πως «όταν συγκρότησαν στο παρελθόν την ΕΕ, επεδίωκαν να σχηματίσουν σταδιακά μια νομισματική ένωση, η οποία θα μετασχηματιζόταν σε μια πολιτική και δημοσιονομική ένωση στη συνέχεια. Αυτό όμως δε συνέβη και ο λόγος ήταν πως επρόκειτο για δομικό - αρχιτεκτονικό - λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Όταν όμως προσπαθείς να φτιάξεις ένα κτίριο που ''χει γίνει ερείπιο, δυσκολεύουν τα πράγματα».
Διαβάστε ακόμα:
- Αλ. Τσίπρας κατά ΔΝΤ: Να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους