Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους, πρέπει να κοιτάξουμε τα επιτόκια και τις ωριμάνσεις των δανείων, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μετά τη συνάντησή της με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Ειδικότερα, η κα Lagarde ενημέρωσε ότι συζήτησε με την κα Merkel τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι αρκετά πιο αισιόδοξο μετά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα.
«Έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά την πρόοδο σημείωσαν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να πλησιάσουν στην κατεύθυνση των θεσμών ικανοποιώντας τις απαιτήσεις που έχουμε για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα», είπε η κα. Lagarde στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι οι αρχές της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν ήδη συζητηθεί από την Ελλάδα και τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι οι ωριμάνσεις των δανείων χρειάζεται να εξεταστούν ξανά, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φορολογικό που απαιτούνται από το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.
«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους στο οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει η χώρα και ότι το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατάλληλα, καθώς και ότι το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς από το πόσες μεταρρυθμίσεις θα έχουν εφαρμοστεί, πόση πρόοδος θα έχει συντελεστεί και πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η κα Lagarde πρόσθεσε ότι «εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αλλά μια σημαντική επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, ένα ανώτατο όριο επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, όταν θα έχει συντελεστεί η πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας ότι προς το παρόν η προοπτική των μεταρρυθμίσεων φαίνεται καλή.
Όπως είπε η ίδια, αυτό θα πρέπει να λάβει χώρα στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολλή λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς βοήθεια, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ένα σχέδιο για την Ελλάδα».
Τέλος, η κα Lagarde είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», τόνισε η Christine Lagarde.
(φωτογραφία: SOOC)