CNBC: Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί» της ΕΕ σε «πρότυπο μεταρρυθμίσεων»
Shutterstock
Shutterstock

CNBC: Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί» της ΕΕ σε «πρότυπο μεταρρυθμίσεων»

Η Ελλάδα παύει να είναι το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης γράφει το CNBC σχολιάζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο έτος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν μεγάλα κέρδη (ράλι 6,63%) τη Δευτέρα μετά τις εθνικές εκλογές και την νίκη της ΝΔ με απροσδόκητα μεγάλο ποσοστό ψήφων.

Η νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με 40,8%, δημιουργώντας διαφορά της τάξεως του 20,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών, ανεβάζοντας τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 7% υψηλότερα, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις παγκόσμιες αγορές.

Η ισχυρή αυτή κίνηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Wealth Management, Γιώργο Λαγαρία, οφείλεται εν μέρει στο μέγεθος της ελληνικής αγοράς και στην ανησυχία που προκάλεσε στους επενδυτές το σενάριο μιας τρικομματικής η τετρακομματικής προοδευτικής συγκυβέρνησης.

Ωστόσο η ανάλυση του Reuters δεν αρκείται στον σχολιασμό του ράλι της Δευτέρας, αλλά αξιολογεί και την περίπου 30% άνοδο που σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023, αγγίζοντας τα προ δεκαετίας επίπεδα. όπως εκτιμάται η κίνηση αυτή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί και την επιτυχία των βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων.

«Η εν ενεργεία κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προέλθει από μια ισχυρή πλειοψηφία.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί τρόποι με τους οποίους εξασφάλισε αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019, δήλωσαν οικονομολόγοι και αναλυτές στο CNBC.

Η πρώτη ήταν να γίνουν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε τομείς όπως η φορολογία, επιταχύνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

Αρκετές οικονομικές επιτυχίες έχουν επίσης προσελκύσει την προσοχή: η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο υψηλός αλλά μειούμενος λόγος χρέους προς ΑΕΠ, η συνεχής αύξηση της απασχόλησης και η αύξηση των καταθέσεων, της κατανάλωσης και των εταιρικών εσόδων.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το 3,5% της ευρωζώνης, και προβλέπεται από την ελληνική κεντρική τράπεζα στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με το Reuters. Από αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο.

Η ελληνική κεντρική τράπεζα περιμένει επίσης με ανυπομονησία την προσδοκώμενη αναβάθμιση της οικονομίας της από junk σε investment grade, την οποία η Goldman Sachs αναφέρει ότι βρίσκεται «στο μεταίχμιο» να λάβει.

Οι εξελίξεις αυτές αναφέρθηκαν από τον Κώστα Κοντάκη, επικεφαλής επενδύσεων της Piraeus Asset Management, ο οποίος δήλωσε ότι «η επιτυχής εφαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής» προσέλκυσε την προσοχή των διεθνών επενδυτών και μείωσε την αντίληψη κινδύνου γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι ένα βασικό επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης ήταν η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω της αύξησης της είσπραξης εσόδων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της.

Ο κ. Κοντάκης σημείωσε ότι, παράλληλα με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 38,7% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει την επιστροφή των ξένων επενδυτών.

Από «προβληματικό παιδί» σε «πρότυπο μεταρρυθμίσεων»

Ο Γιώργος Λαγαριάς της Mazars δήλωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται με τη μορφή κρίσης κόστους ζωής και πολλούς ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων», είπε.

Εάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης πιθανότατα θα συνεχίσει μια παρόμοια ατζέντα, δήλωσε ο Paolo Pizzoli, ανώτερος οικονομολόγος της ING Bank, «εκμεταλλευόμενος το μακροχρόνιο φαινόμενο της επαναλειτουργίας που έχει ωθήσει την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2022». Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει θετικό παράγοντα για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ιδίως καθώς τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και την ενέργεια λήγουν.

Ο τουρισμός θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμος μοχλός ανάπτυξης, αλλά ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επηρεάσουν τον σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου, προειδοποίησε ο Pizzoli.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα κέρδη του χρηματιστηρίου «θα αποδειχθούν βιώσιμα μόνο εάν η ελληνική οικονομική ανάπτυξη δεν απογοητεύσει«, είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Die Welt για Ελλάδα: «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους»