Crash test το επόμενο τρίμηνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης

Crash test το επόμενο τρίμηνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης

H εισήγηση προς τον πρωθυπουργό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμη: πρόσθετα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να ανακοινωθούν πριν διασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος καθώς το ρίσκο να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι βασικοί εθνικοί στόχοι (ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα, ομαλή επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα και εξασφάλιση στόχων για «λογικά πλεονάσματα» τα επόμενα χρόνια) είναι πολύ μεγάλο.

Βεβαίως, τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός ο οποίος καλείται να σταθμίσει τα οικονομικά δεδομένα από τη μία, την πίεση των αγορών και των θεσμών για… σύνεση από την άλλη, αλλά και τις πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας από κοινωνικές ομάδες που ζορίζονται κυρίως λόγω της ακρίβειας.

Τι σημαίνει όμως η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου στην πράξη; Ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο. Κατά τη διάρκειά του, θα ανακοινωθούν επίπεδα πληθωρισμού που είχε να ζήσει η χώρα πριν από την είσοδο στην Ευρωζώνη αλλά και ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης που θα «θολώσουν» τη θετική εικόνα από τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ. Σε αυτό το διάστημα, ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2022 θα υπάρχουν μεν αλλά δε θα είναι σαφείς ενώ οι δυσκολίες να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η οικονομία κινείται ανοδικά θα είναι πολλές.

Τι θα αλλάξει από τον Μάιο; Πρώτον ο πληθωρισμός θα αρχίσει έστω και δειλά να αποκλιμακώνεται. Όχι γιατί κατ' ανάγκη θα έχουν αρχίσει να υποχωρούν οι τιμές αλλά γιατί η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat θα αρχίσουν να συγκρίνουν τιμές με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2021. Ουσιαστικά, οι πρώτες σημαντικές ανατιμήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, ξεκίνησαν από το πέρυσι τον Μάιο.

Δεύτερον, τον Μάιο θα γίνει πράξη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα προκαλέσει ένα σπιράλ αυξήσεων στους μισθούς συνολικά του ιδιωτικού τομέα. Είναι πολλές οι πιθανότητες το 2022 να αναδειχθεί το έτος με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και περισσότερα από 12-13 χρόνια.

Τρίτον, θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας μέσα στη χρονιά καθώς θα έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο και θα έχει φανεί αν η πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 4,5% φέτος (η οποία θα στείλει το ΑΕΠ πάνω από τα 190 δισ. ευρώ μέσα στο έτος) θα επιβεβαιωθούν.

Και τέταρτον, οι πολίτες θα έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ συνειδητοποιώντας ότι και συρρικνώνεται ο φόρος και γίνονται περισσότερες ευκολίες πληρωμής. Υπάρχει και μια 5η παράμετρος: η πιθανότητα μέχρι τον Μάιο, τα φορολογικά έσοδα της χώρας να έχουν κινηθεί πάνω από τους στόχους δίνοντας στην κυβέρνηση το περιθώριο να ανακοινώσει και πρόσθετα μέτρα στήριξης. Ένα σκληρό crash test για την κυβέρνηση ξεκινάει. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το διάστημα των 12 «διαβολοεβδομάδων», θα είναι καθοριστικές.