Δ. Μάρδας: Η στρατηγική θέση της Ελλάδας προσελκύει επενδυτές, όπως η Ρωσία

Δ. Μάρδας: Η στρατηγική θέση της Ελλάδας προσελκύει επενδυτές, όπως η Ρωσία

Η στρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου συνιστά ένα μπόνους για ξένους επενδυτές, όπως η Ρωσία, δήλωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, στο CNBC.

Στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), ο Δημήτρης Μάρδας είπε στο CNBC ότι η Ελλάδα προσφέρει στους ξένους επενδυτές την ευκαιρία για μια γεωπολιτική ώθηση, δεδομένης της θέσης της μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδυτές, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να επενδύσουν σε πολλούς τομείς, επειδή η Ελλάδα έχει μία κυρίαρχη, στρατηγική θέση στο σύνολο των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Έτσι, αυτός ο γεωπολιτικός παράγοντας είναι κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας για τους ξένους επενδυτές», σημείωσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών. 

Ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, κατά την επισκεψή του στην Αθήνα, επισημαίνει το CNBC, επικεντρώθηκε στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, στις οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων έργων στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών. 

Ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει επενδύσεις μέσω των ιδιωτικοποιήσεων (όπως απαιτείται από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσής της). 

«Ο πρώτος τομέας (των οικονομικών επιδιώξεων) είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και είναι ένα από τα καθήκοντα του υπουργείου μας η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.  Παρουσιάζουμε πολλές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς - και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, των τροφίμων και του τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η αεροδιαστημική και η μηχανολογία για παράδειγμα», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει μικρές αλλά δυναμικές επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα «κόμβο logistics», χάρη στα πολλά λιμάνια της.

Ο κ. Μάρδας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια, ωστόσο έπρεπε να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα φορολογικά μέτρα τα οποία είναι δυσάρεστα μέτρα, ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι βραχυπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ανάκαμψη, και αναμένουμε ότι θα μπορούσε να έρθει ακόμη και αυτό το έτος, όλα αυτά τα δυσάρεστα φορολογικά μέτρα θα χαλαρώσουν εν μέρει ή σταδιακά θα έχουμε ένα άλλο είδος πολιτικής», είπε. 

«Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν κάποιο είδος κρίσης. Έχουμε φορολογικά μέτρα και πολιτικές λιτότητας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στη «χειρότερη περίοδο» της διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Βασικός μας στόχος τώρα είναι πώς θα μπορέσουμε να δούμε ανάκαμψη της οικονομίας και με ποιο τρόπο μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε.