D. Nouy (SSM): Στα 921 δισ. ευρώ τα NPLs, χρήσιμη η πανευρωπαϊκή bad bank

D. Nouy (SSM): Στα 921 δισ. ευρώ τα NPLs, χρήσιμη η πανευρωπαϊκή bad bank

Στα 921 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο γ'' τρίμηνο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας μείωση κατά 54 δισ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2015, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Daniele Nouy, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, η επικεφαλής του SSM επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων, ένα ζήτημα που είχε ανοίξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Mario Draghi, τονίζοντας την ανάγκη συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού κλάδου και κυρίως σε χώρες με μεγάλο αριθμό τραπεζών, όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας πανευρωπαϊκής bad bank, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που είναι απαραίτητα όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα είναι καλύτερα αν υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που θα πουλάει τα δάνεια, καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση των τραπεζών σε σύγκριση με σήμερα που οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν πλεονέκτημα, πρόσθεσε. Όμως η bad bank δεν αποτελεί «πανάκεια» για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, είπε για μία ακόμη φορά η κ. Nouy.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM επισήμανε ότι ορισμένες τράπεζες βγαίνουν στις αγορές για να «καθαρίσουν» πιο γρήγορα τους ισολογισμούς τους, ενώ μετά τη δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών την περασμένη εβδομάδα, εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στο εξής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο SSM αναμένει από τις τράπεζες επιστολές οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν και τα πλάνα που θα εφαρμοστούν. Το ζήτημα των NPLs δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Επόπτη αλλά και άλλων εμπλεκόμενων μερών, συμπλήρωσε η Daniele Nouy.

«Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίσαμε το 2016 ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή NPLs. Τα NPLs θα παραμείνουν βασική προτεραιότητα για αρκετό χρόνο ακόμη. Μέχρι στιγμής, τα καλά νέα είναι ότι τα NPLs στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 54 δισ. ευρώ στο επίπεδο των 921 δισ. ευρώ μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2015 και του τρίτου τριμήνου του 2016. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των NPLs συρρικνώθηκε από 7,3% σε 6,5%. Πα'' όλα αυτά, σε ορισμένες χώρες-μέλη, τα NPLs φ συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό θέμα. Επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών και περιορίζουν την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία», δήλωσε η κ. Nouy.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην τρέχουσα περίοδο και εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η αναιμική ανάπτυξη, ένα δύσκολο περιβάλλον σε ότι αφορά τα επιτόκια, πιο αυστηρούς κανόνες και νέους ανταγωνιστές. «Ο κόσμος αλλάζει και οι τράπεζες θα πρέπει να ενστερνιστούν αυτή την αλλαγή: πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να γίνουν εκ νέου κερδοφόρες», πρόσθεσε η D. Nouy.

Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες διαθέτουν κατακερματισμένες αγορές δημιουργεί προβλήματα υπερπροσφοράς που οδηγούν σε άκρατο ανταγωνισμό και αδύναμα κέρδη. Σε μία τέτοια κατάσταση, θα περίμενε κανείς ότι ορισμένες τράπεζες θα αναγκάζονταν να βγουν από την αγορά. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για συγκέντρωση, για παράδειγμα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ωστόσο, δεν έχουμε δει πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές μέχρι στιγμής, ενώ αυτές που έχουμε δει έχουν πραγματοποιηθεί στην ίδια χώρα και όχι διασυνοριακά στην Ευρωζώνη».

Κ. Μαριόλης

Photo by Abdulselam Durdak/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image