Δ. Παπαδημητρίου: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 δεν αποτελεί ευχολόγιο, είναι γεγονός

Δ. Παπαδημητρίου: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 δεν αποτελεί ευχολόγιο, είναι γεγονός

Το 2017 θα είναι για την Ελλάδα πραγματικά χρόνος ανάπτυξης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος σήμερα παρέστη στην έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ). Αυτό, επισημαίνει, «δεν είναι ευχολόγιο», αλλά προκύπτει από όλα τα στοιχεία.

Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι «από τώρα μέχρι το 2018 δεν υπάρχουν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τον λαό» και ότι από το 2019 θα υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα, που θα απαλύνουν τον πόνο του λαού. Επίσης επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν ως εξής:

- Πού επικεντρώθηκε η συζήτηση σας με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών;

Ο συνάδελφος κ. Γεωργιάδης ήθελε να μάθει για την πρόοδο στην Ελλάδα. Τον ενημέρωσα για τα θετικά στοιχεία στο δρόμο της ανάπτυξης το 2017, που θα είναι πραγματικά χρόνος ανάπτυξης . Όλα τα στοιχεία δείχνουν θετικό ρυθμό είτε είναι η βιομηχανική παραγωγή είτε είναι οι εξαγωγές και η αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον τομέα του τουρισμού. Όλα αυτά έχουν θετικό πρόσημο για την Ελλάδα και εκτιμούμε ότι μαζί με τις μεγάλες επενδύσεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα δώσουν τη δυνατότητα να περάσει η χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης. Δεν είναι λοιπόν ευχολόγιο ότι θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά είναι γεγονός.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι υπάρχει στη χώρα πολιτική σταθερότητα. Όλα αυτά τα θετικά θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να ενταχθούν στην πιστωτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα δώσει ακόμη ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές.

- Δηλαδή, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό;

Από τώρα μέχρι το 2018 δεν υπάρχουν νέα μέτρα, που θα επιβαρύνουν τον λαό. Από το 2019 θα υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που θα απαλύνουν τον πόνο του λαού και επίσης θα δώσουν αναπτυξιακό κύρος, όπως είναι η καινούργια φορολογία, όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τους συντελεστές της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Το ότι ακόμη είμαστε σε λιτότητα είναι γεγονός. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά και μας ενδιαφέρει να είναι χαμηλότερα.

- Μπορεί να υπάρξει μέλλον, αν δεν διαγραφεί σημαντικό μέρος του χρέους;

Η αναδιάρθρωση του χρέους παίρνει πολλές μορφές. Φυσικά το προτιμότερο θα ήταν μια διαγραφή, μια απόλυτη μείωση της ονομαστικής αξίας, αλλά για αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αυτό που περιμένουμε είναι μια αναδιάρθρωση και μια μείωση από την τρέχουσα αξία, που έχει να κάνει με την μείωση των επιτοκίων και την απομείωσή τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί αυτό το χρέος με καλύτερες συνθήκες και να επεκταθεί η αποπληρωμή του. Αυτό θα είναι μια σοβαρή μορφή απομείωσης του χρέους.

- Πώς εκτιμάτε τη συνέλευση της ΕΤΑΑ;

Η ΕΤΑΑ είναι στρατηγικός εταίρος για όλες τις χώρες, τις οποίες βοηθά. Την Ελλάδα την έχει βοηθήσει σε πολλές δράσεις, όπως το τραπεζικό σύστημα, τις εταιρείες, το ζήτημα των ιδιωτικών και δημοσίων συμβάσεων για ηλεκτροφωτισμό, κατασκευή σχολείων κ.λπ. Επίσης, χρηματοδοτεί την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Συνεπώς, η συμβολή της ΕΤΑΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ετήσια συνέλευση στη Λευκωσία δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν ιδέες, πράγμα που είναι πολύ θετικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία: SOOC)