Τη θέση ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται «σημαντική» ελάφρυνση, καθώς και την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, επισήμανε σε παρέμβασή της στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, η Delia Velculescu.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε την ανάκγη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό με τη μείωση του αφορολογήτου. Όπως ανεφέρε, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί μία δυστοκία στην προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Ωστόσο, η ίδια εκτίμησε πως ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επιπλέον, η κ. Velculescu επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι ρεαλιστικές.
Η ίδια υποστήριξε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα μέτωπα, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε ορισμένους τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η κ. Velculescu παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 1% μακροχρόνια, αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη το παραγωγικό κενό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, όπως σημείωσε θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ