Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες ότι το διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε μια τριετούς διάρκειας δανειακή σύμβαση με τη Βοσνία, συνολικού ύψους 553,3 εκατ. ευρώ, με σκοπό την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη βαλκανική χώρα.
Με την απόφαση αυτή δίνεται το πράσινο φως για την εκταμίευση μιας πρώτης δόσης, ύψους 79,2 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε το ΔΝΤ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί σε 11 δόσεις των οποίων θα προηγούνται αξιολογήσεις της εφαρμογής του προγράμματος ανά τρίμηνο.
Η δανειακή σύμβαση είχε εγκριθεί καταρχήν από το ΔΝΤ και τις αρχές της Βοσνίας τον Μάιο. Η συμφωνία προβλέπει μια περίοδο χάριτος τεσσεράμισι ετών και σε αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Η νέα σύμβαση αντικαθιστά ένα πρόγραμμα διάρκειας 33 μηνών και ύψους 640 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέπνευσε τον Ιούνιο του 2015 αφού το ΔΝΤ το ανέστειλε επικαλούμενο τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες είχε δεσμευτεί το Σαράγεβο.
Το δημόσιο έλλειμμα της βοσνιοκροατικής συνομοσπονδίας και της σερβικής δημοκρατίας, των δύο αυτόνομων περιοχών της Βοσνίας, ανέρχεται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο βοσνιακά μάρκα (509 εκατ. ευρώ) και οι αρχές ανέφεραν ότι χρειάζονταν ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ για την εξασφάλιση της αναχρηματοδότησής τους.
Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, στις αρχές Ιουλίου, βόσνιοι αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί να υπογράψουν μια επιστολή δήλωσης προθέσεων εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών, ωθώντας το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να καθυστερήσει την εξέταση της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στα μέσα εκείνου του μήνα. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι υπέγραψαν την επιστολή στα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Τάο Ζιανγκ, η Βοσνία πρέπει να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, τη δημοσιονομική της πολιτική και να εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Για να επιτευχθεί ταχύτερη ανάπτυξη και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, είναι απαραίτητες μεγαλύτερες προσπάθειες για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η πρόσφατη υιοθέτηση των νόμων για τις εργασιακές σχέσεις είναι ευπρόσδεκτη, αλλά χρειάζεται συνεχής πρόοδος ώστε να βελτιωθούν τα κίνητρα που προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης του πολύ υψηλού φόρου μισθωτών υπηρεσιών» που καταβάλλεται από τους εργοδότες, ανέφερε ο Τάο Ζιανγκ.
Η ανεργία πλήττει πάνω από το 40% του ενεργού πληθυσμού των 3,8 εκατ. πολιτών της Βοσνίας.
Το ΔΝΤ ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει στόχο να βελτιώσει τη σύνθεση και την ποιότητα των δημοσίων δαπανών μειώνοντας βαθμιαία το δημόσιο χρέος. Τα μέτρα που επιδιώκει να εφαρμοστούν το Ταμείο εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βοσνίας, ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων και της χρηματοδότησης της υγείας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η οικονομία (της Βοσνίας) εμφανίζει ισχυρότερες ενδείξεις ανάκαμψης» και αναμένεται η ανάπτυξή της «να φθάσει το 3% (του ΑΕΠ) φέτος».
Τα τελευταία χρόνια η Βοσνία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους της, το οποίο από τα 3,9 δισεκ. ευρώ το 2010 έφθασε τα 6,1 δισεκ. ευρώ (ή το 39,5% του ΑΕΠ) στα τέλη του 2015, κατά επίσημα στοιχεία. Στην καταβολή τοκοχρεολυσίων στους πιστωτές αφιερώθηκε το 2016 πάνω από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού των τοπικών και της κεντρικής κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ