Βουτιά της τάξης του 18% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Μεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο, ενώ ο δανεισμός της κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα ανήλθε στα 62,1 δισ. λίρες (75,8 δισ. δολάρια), ποσό έξι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Πιο αναλυτικά, ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης για τον Απρίλιο άγγιξε σχεδόν τα επίπεδα δανεισμού για το σύνολο του 2019, ενώ προς τα πάνω κατά περίπου 15 δισ. λίρες αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία του Μάρτιο, καθώς τέθηκε σε ισχύ το έκτακτο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διάσωση θέσεων εργασίας.
Ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα ήταν και ο μεγαλύτερος σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μήνα με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του δημόσιου χρέους -συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας- ανέρχεται σε ποσοστό 98% του ΑΕΠ.
Ο δανεισμός του Απριλίου των 62,1 δισ. λιρών (75,8 δισ. δολάρια) ήταν έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχεδόν 15 δισ. λίρες καθώς ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διάσωση θέσεων εργασίας.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο δημόσιος δανεισμός θα φθάσει περίπου το 15% του ΑΕΠ φέτος -ξεπερνώντας κατά πολύ το υψηλό επίπεδο του 10% που καταγράφηκε στην ύφεση του 2008 προς 2009, ακόμα κι αν αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού», σχολίασε ο Σάμιουελ Τουμς, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics.
Την ίδια στιγμή, οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο σημείωσαν βουτιά 18,1% βάσει όγκου σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS), ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση της τάξης του 16%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του δείκτη στην ιστορία, η οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο παρατεταμένο lockdown που επιβλήθηκε από τις αρχές για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Owen Humphreys/PA via AP