Τη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ειδικότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο επισημαίνει σε σημερινή της ανάλυση η DBRS. Ο οίκος αξιολόγησης, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον απειλεί περισσότερο χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την DBRS, Ελλάδα και Κύπρος είναι οι χώρες που λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό και των εντυπωσιακών επιδόσεων που σημείωσαν φέτος το καλοκαίρι, θα εμφανίσουν ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στο σύνολο του 2021, ανακτώντας μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020.
Μετά τις μεγάλες απώλειες του 2020 εξαιτίας των περιορισμών, οι εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών της Ελλάδας, έφτασαν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου περίπου στο 71% του επιπέδου του 2019. Ακολούθησε η Ιταλία με 70%, η Πορτογαλία με 62% και η Ισπανία με 52%.
Παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους πρώτους μήνες του 2021, οι διεθνείς αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχουν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις ολόκληρου του 2020 στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, φτάνοντας στο 43% και 46% του 2019, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί το πολύ εντυπωσιακό στοιχείο για την Ελλάδα, ότι οι αφίξεις από την Γερμανία, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, έφτασαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο 95% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Τα στοιχεία για την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία υποδεικνύουν ότι οι χώρες αυτές θα φτάσουν στο εννεάμηνο περίπου στο 30% του 2019.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν τον τουριστικό κλάδο τους επόμενους μήνες, τονίζει η DBRS. Οι χώρες αυτές είναι η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.
Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι ο τουριστικός κλάδος του ευρωπαϊκού Νότου θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως να παίζει καθοριστικό ρόλο. «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον εγείρει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τον διεθνή τουρισμό εκτός και αν επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως».