Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την κρίση και τις πιέσεις στην Ευρώπη προβλέπει για την ελληνική οικονομία η DBRS που δημοσιοποίησε τις φετινές βασικές της προβλέψεις για τις οικονομίες που εξετάζει, υπολογίζοντας αύξηση της ανάπτυξης κατά 3,9% φέτος και αύξηση 3,2% το 2023, με ήπια συνέχιση της θετικής τάση, για μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.
Ο οίκος, που υπενθυμίζεται ότι είναι ο 4ος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης και η «βαθμολογία» του μετράει για την ανάκτηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, έχει χαμηλώσει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη των περισσότερων χωρών και δεν έχει κάνει εξαίρεση για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Τα βασικά συμπεράσματα της DBRS είναι:
- Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω των αντιδράσεων των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των επίσημων πολιτικών, στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις.
- Ο υψηλός πληθωρισμός είναι απίθανο να εκτονωθεί γρήγορα, ακόμη και αν οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ζήτησης. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μαλακώσουν στους επόμενους 12 μήνες αλλά το αντίκτυπο στην ανάπτυξη, θα αυξήσεις τον κίνδυνο για μία «τεχνική» ύφεση καθώς τα κόστη χρηματοδότησης αυξάνονται.
- Μερικοί βασικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στις τιμές ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων στη Βόρεια Αμερική και αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ή την Ασία.
Ο οίκος επισημαίνει ακόμα στα γενικά συμπεράσματά του, ότι αν και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών σε χώρες με δραστήριο κατασκευαστικό τομέα και ακριβή αγορά κατοικιών, δεν βλέπει διεθνή επιβράδυνση που θα εξελιχθεί σε σοβαρή ύφεση.
Το συμπέρασμά του για τις περισσότερες χώρες είναι το σενάριο ήπιας προσγείωσης και ήπιας ύφεσης χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις και πιστωτικά φαινόμενα. Ωστόσο τυχόν πρόσθετες γεωπολιτικές εντάσεις, αναζωπύρωση της πανδημίας ή μεγάλη πτώση τιμών σε περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις του οίκου.
Αναφέρεται ακόμα, ότι παρά τις μικρές προσδοκίες για ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά σε πολλές χώρες. Οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται ελαφρώς, για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με την απασχόληση και τις πιέσεις για αυξήσεις στις αμοιβές να συμβάλλουν στον πληθωρισμό. Ειδικότερα για την Ελλάδα ο οίκος προβλέπει στο 12,9 φέτος και στο 12,4% για το 2023.
Σύμφωνα με την DBRS, από το Μάρτιο, επιδεινώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν φαίνεται πιθανό να εκτονωθούν σύντομα. Λόγω της προοπτικής παρατεταμένης σύγκρουσης, οι προμήθειες ενέργειας και τροφίμων παραμένουν ευάλωτες και οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ακριβές», αναφέρεται.
Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα
Οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ευρώπη είναι ο ενεργειακός εφοδιασμός, τα επιτόκια και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Η σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να υφίσταται μια δραματική και διαρκή αλλαγή, αναφέρει η DBRS.
Επισημαίνει ότι η Ρωσία αρνήθηκε να αποσυρθεί από την Ουκρανία και οι χώρες του ΝΑΤΟ παρείχαν απροκάλυπτη υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν επίσης ακολουθήσει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υιοθετώντας εκτεταμένες κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρήσεις, προσθέτει ο οίκος.
Η επέκταση των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, καθώς και αντίστοιχες κυρώσεις από πλευράς της Ρωσίας, αυξάνουν την πιθανότητα για μία ευρύτερη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον οίκο. Ο ευρωπαϊκός κλάδος της μεταποίησης, μπορεί να υποφέρει αυτόν τον χειμώνα μαζί με τα ευάλωτα νοικοκυριά, εάν η σύγκρουση παραταθεί.