Στην χθεσινή συνέντευξη του στον Γιώργο Φιντικάκη, ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης, ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες «ποτίζουν» συνεχώς τις μεθυσμένες αγορές.
Σε αντιδιαστολή με αυτό, αλλά με το ίδιο σκεπτικό, ειδικά μετά και το χθεσινό deal της εξαγοράς της Chipita από τον πολυεθνικό κολοσσό της Mondelēz International (πρώην Kraft), θα μπορούσαμε να πούμε δίχως ίχνος υπερβολής, ότι το πραγματικό επενδυτικό και επιχειρηματικό χρήμα ποτίζει την ελληνική ανάπτυξη.
Η Chipita, η ελληνική πολυεθνική εταιρεία ηλικίας 40 ετών, που παράγει προϊόντα σε 13 διαφορετικά εργοστάσια ανά τον κόσμο, προωθώντας τα σε 50 διαφορετικές αγορές των 2 δισεκατομμυρίων καταναλωτών, ήρθε σε συμφωνία με την Mondelēz, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Είναι ένα deal που σφραγίζει το ναυτικό φυλλάδιο της ελληνικής οικονομίας, για το ταξίδι της σε ακόμα πιο μεγάλες θάλασσες.
Στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, είχε ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών επενδύσεων στο χώρο των ξενοδοχείων, των εμπορικών ακινήτων και των χώρων logistics.
Ακολούθησε η εξαγορά της Nova από την BC Partners, μαζί με την εξαγορά του μεγάλου εγχώριου ομίλου τροφίμων Vivartia, από την CVC.
H είσοδος νέων κεφαλαίων συνεχίστηκε μέσω της υπερκάλυψης των εκδόσεων των ομολογιακών δανείων της ΔΕΗ, της Mytilineos, της Alpha Bank και της Motor Oil.
Ακολούθησε η τοποθέτηση ισχυρών επιχειρηματικών funds στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι συνεχείς τοποθετήσεις από τα funds των ΗΠΑ, στις μετοχές εισηγμένων εταιρειών της πληροφορικής.
Όμως τα deal του πραγματικού χρήματος δεν είχαν τελειώσει εκεί. Η CVC εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η Space Hellas και η Epsilon Net εξαγόρασαν από κοινού την Singular Logic, από το χαρτοφυλάκιο εταιρειών της ΜIG και η Farralon Capital Management από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς προχωρούν στην απόκτηση της Euromedica.
H επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς της οποίας το 70% καλύφθηκε από το εξωτερικό, μαζί με την αναμενόμενη ΑΜΚ της Alpha Bank, πιστοποιούν το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει και ότι το τραπεζικό σύστημα θα περάσει σύντομα σε στάδιο κερδοφορίας και ανάπτυξης.
Το deal ανάμεσα στην Ideal και στο Virtus South European Fund (VSEF) ανέδειξε μετά από πολύ καιρό, τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών μέσω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το χρηματιστήριο στις εισηγμένες εταιρείες.
Το placement 25.000.000 μετοχών από τη Viohalco, στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στη τιμή των 2 ευρώ, απέδειξε το ενδιαφέρον ισχυρών θεσμικών επενδυτών για τη συμμετοχή τους σε μια από τις μεγαλύτερες τρέχουσες επενδύσεις στην ΕΕ.
Να συμπληρώσουμε εδώ τις αναμενόμενες τοποθετήσεις ξένων funds στην μετοχή της Mytilineos, μετά από τη ανάλυση της Citi, που έχει θέση ως τιμή στόχο για τη μετοχή, τα 20 ευρώ και ακολούθως τα 28 ευρώ, βασιζόμενη πάνω στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του EBITDA, που θα διπλασιαστεί το 2023.
Με δυο λόγια, αυτό που βλέπουμε, δεν είναι το γρήγορο και βραχυπρόθεσμο χρηματιστηριακό χρήμα, που αγοράζει κάποιες χρηματιστηριακές ευκαιρίες. Είναι το πραγματικό χρήμα που έχει αρχίσει να τοποθετείται στις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας. Είναι το στρατηγικό χρήμα, που έρχεται και παίρνει θέση στην Ελλάδα του αύριο. Στην «Ελλάδα 2.0».
Τα δείγματα γραφής που έρχονται από τα διαθέσιμα δεδομένα των οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, είναι απολύτως ενθαρρυντικά, πιστοποιώντας τη προαναφερόμενη αλλαγή.
Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, η ελληνική οικονομία «τρέχει» με 10% το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.
Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν σε 82 χιλιάδες τους 4 πρώτους μήνες του 2021.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για 3ο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες – υψηλό 12 μηνών.
Ο ελληνικός Δείκτη PMI στην μεταποίηση, βρίσκεται σε υψηλό 14 μηνών.
Ακόμα και τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,8% ετησίως τον Απρίλιο και κατά 6,2% στο 4μηνο του 2021, από μέση ετήσια πτώση 15,5% το 2020.
Με δυο λόγια, τα πραγματοποιηθέντα deals και εξαγορές, μαζί με αυτά που θα ακολουθήσουν, πιστοποιούν την αλλαγή πορείας της επενδυτικής πυξίδας της χώρας. Ειδικότερα για το χρηματιστηριακό οικοσύστημα, η επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να στραφεί στις καλύτερες μετοχές που κρύβουν growth & deals. Ένα σχετικό πολύ καλό άρθρο είχε γράψει προ καιρού ο Μάνος Χατζηδάκης, με τίτλο «Οι εξαγορές δείχνουν το δρόμο για να επιλέξουμε τις καλύτερες μετοχές», όταν το deal Mondelez – Chipita ήταν ακόμα στα σκαριά.