ΔΕΗ-ΕΛΤΑ κλείνουν στα «κρυφά» την υπόθεση με την παρακράτηση χρημάτων

ΔΕΗ-ΕΛΤΑ κλείνουν στα «κρυφά» την υπόθεση με την παρακράτηση χρημάτων

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έπειτα από μπαράζ δημοσιευμάτων και βροχή παραπόνων από τους καταναλωτές, τα ΕΛΤΑ άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά στη ΔΕΗ μέρος από τα χρήματα που της έχουν παρακρατήσει.

Σε μια υπόθεση που «μυρίζει» συνεννόηση, καθώς ακόμη και σήμερα η ΔΕΗ ούτε έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ούτε έχει ανακοινώσει πόσο ακριβώς είναι το άνοιγμα προς αυτήν από τα ΕΛΤΑ, τα τελευταία της απέδωσαν σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποσό 22,5 εκατ. ευρώ.

Ένα μέρος δηλαδή από τα περίπου 60 εκατ. ευρώ, που όπως έχουν καταγγείλει οι συνδικαλιστές (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ), της χρωστούν σωρευτικά μέχρι σήμερα τα ταχυδρομεία, δίχως η διοίκηση να το έχει διαψεύσει.

Ενδιαφέρον έχει ότι τα 22,5 εκατ. ευρώ που λέγεται ότι απέδωσαν τα ΕΛΤΑ είναι τα χρήματα που εισέπραξαν με ρύθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του οποίου προΐσταται ο Ν. Παπάς, με απόφαση που αναρτήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στη Διαύγεια. Αφορά την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου για τα έτη 2013, και 2014, σχετικά με τις υπηρεσίες καθολικής υπηρεσίας που παρέχουν τα ταχυδρομεία, δηλαδή την υποχρεωτική παράδοση, ακόμη και με ζημιά, αλληλογραφίας και δεμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Επιβεβαιώνεται με άλλα λόγια ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν τόσο καιρό χρήματα πελατών της ΔΕΗ, και με την τελευταία να δείχνει ανοχή, επικαλούμενα το αστήρικτο επιχείρημα πως “συμψηφίζουν” κατ' αυτό τον τρόπο, τα ποσά που τους χρωστά το Δημόσιο, δίχως προφανώς η αθέτηση των υποχρεώσεων του τελευταίου, να αφορά τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Και το ερώτημα είναι το προφανές: Αν η ΔΕΗ ήταν μια ιδιωτική εταιρεία, θα τολμούσαν άραγε τα ΕΛΤΑ να έχουν την ίδια στάση απέναντί της. Και το κυριότερο θα αρκούνταν η διοίκηση της ΔΕΗ σε μερικά εξώδικά και δύο ανακοινώσεις "χάδι στα ΕΛΤΑ", όταν το ποσό παρακράτησης ανέρχονταν σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και τώρα, αντί η διοίκηση της ΔΕΗ να προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της επιχείρησης, συνεχίζει να κάνει σαν να μην συνέβη τίποτα τόσους μήνες, προκειμένου να μη διαταράξει τα νερά και προκαλέσει κυβερνητικό θόρυβο.

Επιχειρείται δηλαδή ακόμη και σήμερα, να εμφανισθεί το θέμα ως μια οικογενειακή υπόθεση. Οταν η πραγματική του διάσταση είναι ότι τα ΕΛΤΑ, δραστηριοποιούνται και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ως προμηθευτής και άρα αποτελούν ανταγωνιστή της ΔΕΗ. Κάλλιστα επομένως μπορεί κανείς να υποθέσει, ότι ασκούν εμπορική πολιτική, και επιδοτούν τα τιμολόγια που προσφέρουν στην πελατεία τους, με χρήματα τρίτων, και εν προκειμένω αυτά της ΔΕΗ.

Στην ίδια λοιπόν λογική, του να κλείσει το θέμα οσο πιο “ήσυχα” αυτό γίνεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εξασφάλιση επιπλέον 22,5 εκατομμυρίων για την καταβολή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και των υπολοίπων οφειλομένων απο λογαριασμούς στη ΔΕΗ.

Στην αγορά ωστόσο συζητείται εδώ και καιρό, δίχως φυσικά να μπορεί να αποδειχθεί, ότι η ανοχή της ΔΕΗ απέναντι στα ΕΛΤΑ ήταν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, προκειμένου να μη βουλιάξει μια κρατική εταιρεία.

Δίχως δικαστικές παρεμβάσεις, η μόνη αρχή που διερευνά το θέμα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ακριβώς επειδή η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις, πολλώ δε μάλλον όταν ΔΕΗ και ΕΛΤΑ είναι ανταγωνιστές στην ίδια αγορά, η ΡΑΕ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του ζητήματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εδώ και ημέρες έχει ζητήσει ενημερωτικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το σύνολο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας εκφράσει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, περιορίστηκε σε δύο μόλις ανακοινώσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών.