Του Γιώργου Φιντικάκη
Κίνητρα, μπόνους και υποσχέσεις για γενναία εθελουσία του προσωπικού των προς πώληση λιγνιτικών της μονάδων, προσφέρει η ΔΕΗ προκειμένου να βρει γι'' αυτές αγοραστές και να τις «ξεφορτωθεί» ώστε να μην ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης εκποίησης υδροηλεκτρικών σταθμών. Η σύμβαση αγοραπωλησίας για τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία και της Μελίτης στη Φλώρινα, που ενέκρινε χθες το διοικητικό της συμβούλιο, αποτελεί τρανή απόδειξη του πόσο κακή ήταν η συμφωνία για τη ΔΕΗ που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες.
Σε αυτή τη σύμβαση, προβλέπονται από εθελουσία έξοδος και "μπόνους" στο προσωπικό των 1.248 εργαζομένων προκειμένου αυτό να μειωθεί ως και 50%, έως δεσμεύσεις για προμήθεια λιγνίτη από τη ΔΕΗ στους αυριανούς αγοραστές των μονάδων σε σταθερή τιμή, αλλά και αποζημιώσεις για μια εξαετία σχετικά με την επάρκεια ισχύος που αυτές παρέχουν στο σύστημα.
Ακόμη κι έτσι, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, και συγκεκριμένα τα δύο σχήματα υπό τους Τσέχους της Seven Energy και τους Κινέζους της CHN Energy, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν στις 7 Ιανουαρίου θα έρθει η ώρα των προσφορών.
Στη πραγματικότητα τα γενναία κίνητρα με τα οποία “προικοδοτεί” η ΔΕΗ τις μονάδες της, αναδεικνύουν την αγωνία της, μη τυχόν αυτές της "ξεμείνουν", όχι μόνο επειδή είναι ζημιογόνες, όσο κυρίως προκειμένου να ξεμπερδέψει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Διαφορετικά θα ζωντανέψει ξανά ο κίνδυνος της πώλησης "νερών", των πιο πολύτιμων δηλαδή μονάδων που διαθέτει σήμερα η ζημιογόνος ΔΕΗ.
Σε αυτή τη λογική, και έπειτα από μια μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση, το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετόχων (SPA), που θα δοθεί προς έγκριση στους υποψήφιους επενδυτές, η οποία και περιλαμβάνει μια σειρά από "μπόνους" προς τους αγοραστές. Τα κυριότερα έχουν ως εξής:
Εθελουσία έξοδος για το προσωπικό της Μεγαλόπολης (1.017 άτομα), και της Μελίτη (231). Σκοπός, η μείωση της μισθολογικής δαπάνης των μονάδων. Έτσι, εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ, όσοι εργαζόμενοι δεχθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς, θα εισπράξουν ως κίνητρο αποχώρησης επιπλέον 5.000 ευρώ. Στόχος της ΔΕΗ, να ικανοποιηθεί η απαίτηση των αγοραστών, η Μελίτη να μείνει με 120 άτομα, και η Μεγαλόπολη με 480. Δηλαδή να αποχωρήσουν 648 εργαζόμενοι, και να απομείνουν οι σταθμοί με συνολικά 600 άτομα. Κρίθηκε επομένως, απαραίτητη η εθελουσία έξοδος, αφού η δυνατότητα όσων το επιθυμούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ ή το ΔΕΔΔΗΕ για να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, θεωρείται πως θα είναι πολύ περιορισμένη.
Εξασφάλιση των αυριανών αγοραστών από τη ΔΕΗ σταθερής τιμής για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης. Αυτό θα ισχύσει για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας. Η ομαλή τροφοδοσία της μονάδας με λιγνίτη δεν είναι διασφαλισμένη λόγω των εμπλοκών που υπάρχουν με τα ορυχεία της περιοχής, (αδειοδοτικά ζητήματα, κ.ά.).
Είσπραξη αποζημιώσεων από τις λιγνιτικές μονάδες για τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος στο σύστημα μέσω του λεγόμενου μόνιμου μηχανισμού ισχύος. Σε προχθεσινή της ανακοίνωση η ΕΕ ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος που υποβλήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, δηλαδή για αποζημιώσεις και σε λιγνιτικές μονάδες, όπως συμβαίνει ήδη με εκείνες του φυσικού αερίου, για 6 χρόνια, μέχρι το 2025. Το ύψος των αποζημιώσεων που έχει προτείνει το υπ. Ενέργειας και που θα χορηγείται μέσω των λεγόμενων αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), κυμαίνεται μεταξύ 35.000-40.000 ευρώ/ μεγαβάτ.
Κατάργηση του τέλους λιγνίτη. Έχει ανακοινωθεί καιρό τώρα, ψηφίστηκε στη Βουλή, και είναι ένα ακόμη μέτρο που επιχειρεί να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής του επιβαρυμένου με τιμές δικαιωμάτων ρύπων CO2, λιγνίτη.
Απόδειξη της σπουδής της ΔΕΗ να φτιάξει ένα όσο πιο ελκυστικό πακέτο των μονάδων της για να προσελκύσει επενδυτές, είναι ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε φτάσει να προτείνει στις Βρυξέλλες, το περίφημο μηχανισμό κατανομής ρίσκου. Δηλαδή να συμμετάσχει η ίδια και για μια διετία, με ποσοστό 50%-50% στα κέρδη αλλά και τις ζημιές των μονάδων που θα πουλήσει. Κι αυτό, προκειμένου να πεισθούν οι επενδυτές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να καταβάλλουν ένα "σοβαρό" τίμημα. Το μέτρο είχε απορριφθεί από τις Βρυξέλλες στη λογική ότι αντίκειται στον ανταγωνισμό και ότι δεν συνάδει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας για μείωσης της συμμετοχής της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.
Φωτογραφία: intime.news