Δεν πρέπει να «ποντάρουμε» στις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ

Δεν πρέπει να «ποντάρουμε» στις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, δημιούργησαν για άλλη μια φορά εντυπώσεις και πιθανώς λανθασμένες προσδοκίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικά οι επικεφαλής οικονομικοί αναλυτές του ΔΝΤ με δηλώσεις τους παραδέχονται λάθη του ΔΝΤ και συνιστούν διαφορετικές πολιτικές από εκείνες που εφαρμόζονται.

Χθες ο κ. Obstfeld δήλωσε για παράδειγμα ότι “βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού” αναφερόμενος στην Ελλάδα και στις πιέσεις που έχει δημιουργήσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Μια τέτοια δήλωση λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επιστροφή της κ. Βελκουλέσκου δίκαια προκαλεί σκέψεις για πιθανή αναθεώρηση της σκληρής στάσης του ΔΝΤ έτσι όπως αυτή έχει εκφρασθεί το προηγούμενο δεκαήμερο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας.

Μία τέτοια προσδοκία είναι όμως μακριά από την πραγματικότητα όπως αποδεικνύει όχι μόνο το τρέχον ρεπορτάζ αλλά και η μακρά πλέον εμπειρία με το ΔΝΤ. Μερικά παραδείγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στις αρχές του 2013 πριν από την Εαρινή Σύνοδό του ΔΝΤ κυκλοφόρησε μία Έκθεση 43 σελίδων με τίτλο “Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές” που υπέγραφε ο κ. Μπλανσάρ επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Η Έκθεση έκανε ένα απολογισμό του πρώτου ελληνικού προγράμματος και της εφαρμογής του και παραδεχόταν ότι το ΔΝΤ είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές που είχε χρησιμοποιήσει για να καθορίσει το εύρος των συνεπειών της δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε επιβάλει μέσω του πρώτου μνημονίου. Τα λάθη δυστυχώς ήταν μεγάλα και οι συνέπειες στην ύφεση τεράστιες.

Τα λάθη αυτά δεν αφορούσαν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία.

Λίγους μήνες αργότερα ο κ. Μπλανσάρ επανέλαβε τα συμπεράσματα αυτά σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Όπως θυμούνται όλοι οι αλλαγές που προκάλεσε αυτή η παραδοχή στην στάση του ΔΝΤ ήταν κάτι λιγότερο από μηδενική.

Δεύτερο παράδειγμα ο κ. Ασόκα Μόντι, καθηγητής διεθνούς οικονομικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Princeton και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ.

Τον Απρίλιο του 2015 σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, σχολίασε πολύ αρνητικά το πως το ΔΝΤ χειρίζεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό δεν εμπόδισε το Ταμείο να κλείσει μία συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα ακριβώς στα ίδια και σκληρότερα βήματα της προηγούμενης.

Μία χρήσιμη παρατήρηση είναι ότι η εποχή που συνήθως γίνονται τέτοιες παρατηρήσεις και σχόλια από τους οικονομικούς αναλυτές του ΔΝΤ είναι πάντα λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Και αυτή την φορά η παράδοση τηρήθηκε με τις δηλώσεις του κ. Maurice Obstfeld.

Μαριάνθη Θεοδοσίου