Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Πέρασαν 8 άσχημα, οδυνηρά χρόνια. Δανειστήκαμε επιπλέον 274 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή που το φθηνό χρήμα από τα κράτη της Ευρώπης τελείωσε, με τη θεαματική συνεδρίαση του Eurogroup του Λουξεμβούργου και με ένα συγκινητικό «αποχαιρετιστήριο δώρο» 15 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα σπατάλησε άφθονο ανθρώπινο, οικονομικό και πολιτικό κεφάλαιο σε 34 Eurogroup. Υλοποίησε 450 προ-απαιτούμενα αλλά ελάχιστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η χώρα πέρασε στην επόμενη μέρα με μια σαφέστατα «πολιτική» έγκριση «επιτυχίας».
Το κείμενο της απόφασης του Eurogroup θα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν καν …αρχίσει (βλ. Ελληνικό, τράπεζες, ανταγωνιστικότητα). Η συζήτηση για τη ρύθμιση του Ελληνικού Χρέους ξεκίνησε τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο όπως διακήρυσσαν οι «θεσμοί». Κι αυτές είναι οι νίκες της Ελλάδας στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει έναν «αυτόματο» μηχανισμό ρύθμισης του χρέους της, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ.
Δεν κατάφερε να αποφύγει την σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία ούτε τα ακόμη σκληρότερα μέτρα -ύψους 5 δισ.- από τη νέα μείωση των συντάξεων και τη νέα -δεύτερη από την παρούσα κυβέρνηση- μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Η Ελλάδα υποθήκευσε το σύνολο της περιουσίας της σ' ένα Υπερ-Ταμείο που διοικείται από αλλοδαπούς και αποδέχθηκε τον όρο ότι το Eurogroup θα αξιολογεί την πορεία των δημοσιονομικών της και θα επιβάλλει νέα μέτρα -αν χρειαστεί-.
Η Ελλάδα δεσμεύεται διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.
Η Ελλάδα θα επιτηρείται αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη μετα-μνημονιακή οικονομία με ανα τρίμηνο επιθεωρήσεις του κουαρτέτου των θεσμών και με την υποχρεωτική λήψη επιπλέον εισπρακτικών μέτρων 5 δισ. Ευρώ (νέα μείωση συντάξεων το 2019 και η δεύτερη από την παρούσα κυβέρνηση μείωση του Αφορολόγητου ορίου από το 2020).
Η Ελλάδα δεσμεύεται να βρει λύση στο θέμα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αλλά και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που ταλαιπωρούνται με δικαστικές διώξεις κι αυτό σημαίνει ότι τα δικαστικά τους έξοδα θα τα αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο.
Η Ελλάδα δεσμεύεται σ' ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων και -προσοχή- με τη δυνατότητα του Eurogroup να επιβάλλει νέα μέτρα εάν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Το περιβόητο «γαλλικό κλειδί» και οι αυτόματες διευκολύνσεις για το χρέος ανάλογα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θάφτηκε κάτω από τις διαδικασίες διαρκούς επιτήρησης και έγκρισης των επόμενων διευκολύνσεων.
Στα θετικά της απόφασης του Eurogroup αναμένεται να περιλαμβάνεται η επαναδιατύπωση της συμφωνίας για επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, που είχε ανασταλεί κατά την περίοδο Βαρουφάκη.
Η Ελλάδα θα έχει το μοναδικό πλεονέκτημα στην Ευρωζώνη, παρά το τεράστιο μέγεθος του χρέους της να μην καταβάλλει για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ποσά μεγαλύτερα του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Τα λεφτά θα τα βρίσκει από τις αγορές. Που δεν γνωρίζουν τι θα πει «Πολιτική Διαπραγμάτευση».
Φωτογραφία: APImages