Πρώτα καρατόμησαν τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ Αντωνη Νάτσικα, όπως έγραψε χθες το liberal, προκειμένου να βάλουν στη θέση του τον Σωτήρη Νικα.
Τοπογράφος μηχανικός και παλαιό στέλεχος της εταιρείας ο Νίκας, προωθούνταν για τη θέση αυτή ήδη από τα μέσα του 2015, εποχή όπου υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τώρα, επιχειρούν να ψαλιδίσουν και τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου Κώστα Ξιφαρά (φωτο) προκειμένου να ενισχύσουν εκείνες του Νίκα.
Η ειρωνεία είναι ότι ο Ξιφαράς παραμένει στη θέση του ακριβώς επειδή έχει χειριστεί σε όλα της τα στάδια την περιπετειώδη προσπάθεια αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, έχει ανοικτή γραμμή με τους Αζέρους της Socar και η κυβέρνηση χρειάζεται στο πόστο αυτό ένα στέλεχος με τη δική του εμπειρία. Εντούτοις βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υποβάθμισής του.
Η κατάσταση εντός του ΔΕΣΦΑ θυμίζει καζάνι που βράζει, και ενώ η αποκρατικοποίηση παραμένει έστω και τυπικά ζωντανή, καθώς οι Αζέροι δεν έχουν ακόμη κουνήσει "λευκό μαντήλι", αντίθετα δείχνουν να ενδιαφέρονται ή τουλάχιστον να μη θέλουν να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη ενός ναυαγίου.
Εδώ και καιρό πάντως, η βελγική Fluxys, μια από τις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% από τη Socar έχει αποχωρήσει από την σχετική διαδικασία. Η πώληση του 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου το μερίδιο της Socar να πέσει από το 66% στο 49%, και η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν να εγκρίνει τη περιπετειώδη αυτή συναλλαγή.
Μετά την αποχώρηση των Βέλγων, ακούγεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταβάλει προσπάθειες να βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος, με το προς διάθεση ποσοστό να φτάνει και το 25% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Socar θα περιοριστεί στο 41% και το Δημόσιο θα παραμείνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας με 34%.
Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία λαμβάνουν χώρα οι εκκαθαρίσεις στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Όπως αποκάλυψε το liberal, οι καρατομήσεις επιχειρούνται δίχως το πράσινο φως του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι και ο βασικός μέτοχος του ΔΕΣΦΑ, καθώς το Ταμείο δεν έχει αποστείλει σχετική εντολή. Επίσης πραγματοποιούνται χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σύγκλησης γενικής συνέλευσης του ΔΕΣΦΑ, και δίχως να έχει εγκριθεί η απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Εκτός από τον Α. Νάτσικα, καρατομήθηκε προ ημερών και ο Βασίλης Δεμερτζής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας. Παράλληλα με αυτούς, εκκαθαρίσθηκαν δύο ακόμη μέλη της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, μαζί με ένα τουλάχιστον ακόμη μέλος από το Εποπτικό Συμβούλιο.
Γ.Φ.