Εκρηκτική ανάπτυξη 8,7% το 2021 θα καταγράψει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με νέα έκθεση της Deutsche Bank. Η χώρα μας θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2021, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη διαρκείας. Ειδικότερα, 4,4% το 2022 και 3,8% το 2023. Παράλληλα το έλλειμμα από 6% φέτος θα συρρικνωθεί στο 4% το 2022 και στο 3% το 2023.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως θα υπάρξουν έντονες πληθωριστικές τάσεις το 2022. Ειδικότερα ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,8% το 2022, ακολουθώντας πτωτική πορεία στο 1,3% το 2023.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμο το δ’ τρίμηνο του έτους, όπως επίσης και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο λόγος είναι ο πληθωρισμός, η μετάλλαξη Όμικρον και η κρίση που παρατηρείται στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να καταγράψει ύφεση, ωστόσο το σύνολο των οικονομιών των χωρών της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των διαταραχών που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, οι αναλυτές εκτιμούν πως ναι μεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, όμως δεν θα την μειώσουν σημαντικά. Άλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μέτρα που έχουν πάρει οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις επιχειρήσεις, έχουν πετύχει τον στόχο τους και έχουν προστατέψει την αγορά.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στις οικονομίες και να μειώνει την καταναλωτική δύναμη. Όμως μετά το υψηλό του 4,9% το Νοέμβριο, θα κινηθεί χαμηλότερα το 2022 και θα επανέλθει σε «κανονικούς» ρυθμούς το 2023. Μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί στο 2% εκτιμούν οι αναλυτές. Για το 2022 τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η αγορά είναι το κοκτέιλ πληθωρισμού και μετάλλαξης Όμικρον. Η μετάλλαξη θα συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού και στις ελλείψεις πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού.